topic_image.phpArhiv Centra za liberterske studije dodaje u svoju arhivu više desetina predmeta koje su gradani koristili tokom protesta koji su srušili režim Slobodana Miloševica, 5. oktobra 2000. godine.


Arhiv Centra za liberterske studije je došao u posed više desetina predmeta, palica i drugih improvizovanih sredstava za odbranu i napad, koje su gradani koristili prilikom sukoba sa policijom tokom masovnih protesta koji su srušili režim Slobodana Miloševica, 5. oktobra 2000. godine. 

U komentaru prilikom predaje ove zbirke Arhivu CLS-a, donator, koji je želeo da ostane anoniman, primetio je: "Doticne motke, palice, drške, stubovi, parcici klupa, prozora i stolica, prikupljeni su u okolini zgrade Skupštine tokom noci 5. oktobra 2000, dok je narod obazrivo slavio na ulicama. Nakon predstavljanja javnosti u nekoliko prilika, predmeti su ponudeni ovdašnjim muzejima, koji bi za iste mogli i trebali biti profesionalno zainteresovani.

Pokazalo se medutim da kulturnjacke elite iz ovih institucija nisu bas zainteresovane za memorisanje artefakata politike nepristajanja na represiju. Sve institucije su pokazale inicijalno interesovanje za ponudu da dobiju ovu kolekciju, a onda, kao po dogovoru, odustale od dalje komunikacije. Ovakvi oblici spontane buržoaske solidarnosti u ignorisanju interesa, potreba, istorije i stvarnosti narodnih masa ukazuju da je strateški autizam neka vrsta redovne dnevne zapovesti kulturnjacke i obrazovne državne birokratije. Zato sa zadovoljstvom predajem ove predmete - nezgodne svedoke narodnog gneva - Arhivu Centra za liberterske studije, koji je pokazao elementarno prosveceni odnos i interesovanje za izucavanje ovog materijala i pamcenje istorijskih okolnosti pod kojima je nastao i koristio se."

Centar za liberterske studije, kao ustanova istraživacko-dokumentacionog karaktera, pored ekstenzivne izdavacke delatnosti, teži tome da omoguci pohranjivanje i uvid zainteresovanoj javnosti u elemente istorije socijalnih pokreta na našim prostorima. Kolekcija artefakata iz 5.oktobra je samo jedan od segmenata naše kolekcije, dok ce i ostali delovi Arhiva biti javno dostupni u najskorije vreme.
<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..