Ksenija-Pantelic-300x395U ponedeljak, 21. novembra u 19h otvara se izlozba grafika Ksenije Pantelic.





Autorka nastavlja istrazivanje na polju redukcije, ona otklanja suvisno kako bi dosla do prociscenog grafickog znaka i njegovih asocijativnih upita. Njenim grafickim rukopisom dominira minimalisticki pristup i afinitet ka jednostavnim sfericnim formama koje se u stvaralackom postupku konstituisu ponavljanjem osnovnih likovnih elemenata, tacke, crte i kruga. Naglaseni zenski senzibilitet otkriva se u grafickom transponovanju tananog dozivljaja intimnosti i svojevrsnog dualizma izmedju spoljasnjeg i unutrasnjeg, recenog i neizrecenog, skrivenog ili neskrivenog.

"Ovalni svetovi su zatvoreni, celine (o)granice-(ne)-poznatim koordinatama subjekta iz kojeg nastaju. Tako i u algrafijama Ksenije Pantelic gde se na beloj podlozi beskraja vanjskog sveta , sve(t) desava unutar jezgra introspektivnog bica umetnice. Ona ga je podelila u intro-svet na: vreme kao empiriju, sadrzajno vreme koje otice u sitnim kruznicama unutar svakog entiteta, kao i zaokruzen prostor, zatvorenu celiju iskustvenog- vremenskog. Tako pred nama stoje sati , dani i meseci, slicni kao otisci prstiju, razliciti kao otisci prstiju.

Rec je o celini koja se svakog casa pred vama moze otvoriti ako se samo zagledate. Svaka grafika za sebe je odraz vase unutrasnjosti. Dok se svaka jedinka javlja kao subjektivno - misticno pravilo pocetka i kraja, bilo kojeg kognitivnog procesa koji se u vama odvija ovog casa celina forme vise podseca na Abraxasa, arhetipsko pra jaje - DNK sveta umnozenog grafickom tehnikom. I ako ovalna faza kod umetnice nije namerna, sigurno nije slucajna. Moze biti odgovor osecanju neizbeznog kraja, apokalipse jednog, da bi se iz njega rodio drugi, formom i sadrzajem jasniji, bolji svet." (Predgovor Zlatka Pranjica)

Ksenija Pantelic (1980) diplomirala: 2000. istoriju umetnosti na Auckland University, Novi Zeland i grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008, klasa prof. Dragana Momirova. Clan je ULUS-a. Izlaze od 2006. na izlozbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica nagrade Uciteljskog fakulteta 2009. na Medjunarodnom bijenalu suve igle u Uzicu.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..