mladi-istrazivaciSreda, 16. novembar.
Pozivamo vas:

 

 

 


13.00 Happy centar (12.00-17.00)
“OTVORENA VRATA ” Volonterskog servisa Mladih istraživača Srbije

Dođite na “otvorena vrata” u svet i nova iskustva sa vršnacima iz raznih zemalja na Međunarodnim volonterskim kampovima. Vratari će biti volonteri sa iskustvom, voljni da pričaju i prepričavaju svoja šarena iskustva na čišćenju
otisaka dinosaurusa, građenju kućica za slepe miševe i hotela za insekte, uređivanju parkova, brojanju ptica u rezervatima prirode, rekonstrukciji starih zamkova, učenju osnova 12 jezika za 12 dana sa 12 novostečenih prijatelja iz zemalja u kojima su to maternji jezici i mnogim drugim avantuarama. Podeliće sa vama savete kako otići sa malo novca, a mnogo očekivanja u svet u kom se ta očekivanja i ostvaruju – međunarodni volonterski svet.


19.00 Srećna galerija (do 28. novembra)
ANDRIJANA BOGDANOVIĆ-NEŠKOVIĆ
Slike

„Slike na papiru, uglavnom akril i kombinovana tehnika, formata 100x70 cm,
predstavljaju prirodu u prividnom haosu, makro i mikro energiju, njen protok,
meditaciju , uspostavljanje veze pojedinca sa prirodom, Iskonom…“
Autor  Andrijana Bogdanović Nešković rođena je 1970. godine u Beogradu. 1995. godine upisala FLU na Cetinju. Studije nastavlja u Beogradu, u klasi profesora Zorana Vukovića. Diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 2002. godine. Nagrade: Stipendija iz Fonda Lubarda 2000. godine.
Grupne izložbe: VIII Bijenale Jugoslovenske studenske grafike, Dom kulture
“Studenski Grad” Galerija 1996. godine, Beograd, Galerija FLU 2000. godine, Beograd, Novi članovi 2008, ULUS, Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, Beograd, Galerija Avangarda 2009. godine, Beograd, Aprilski susreti 2009. godine, Studenski kulturni centar, Beograd, 50. Oktobarski salon učestvovala u radu video instalacija“Svi govore” Branimira Stojanovića. Samostalne izložbe: Kulturni centar District, 2007. godine, Beograd, Studenski kulturni centar, Happy Gallery, 2007. godine, Beograd


Velika sala u 19.00
GORAN MILAŠINOVIĆ: RASCEPI
razgovor povodom romana

Učestvuju: Slobodan Vladušić, Ivan Radisavljević, Velja Pavlović i autor. Moderatoka: Vesna Kapor
„Rascepi‘ su roman u kome se na dva pripovedačka plana razmotava radnja: jedan događaj je istinit, potresan i bolan, a drugi je interpolirana fiktivna priča samog pripovedača. Tako se ono stvarno pripoveda iz domena fikcije, što ono zaista, u svojoj krajnjoj konsekvenci, skoro i jeste. U današnje vreme izraženog egoizma, stvarni događaji iz romana zgledaju kao potpuno irealna mogućnost. Utoliko je priča koja se pripoveda jača i blještavija: petoro Parižana pristaju da doniraju svoju koštanu srž potpunim neznancima, ljudima iza gvozdene zavese.
A na pitanje zašto su to uradili, jedan od njoh odgovara: iz građanske dužnosti. I tako, pisac, prateći sudbine petoro jugoslovenskih atomista i njihovih davalaca, u jednom dramatičnom trenutku, gradi roman kao niz dokumentarnih zapisa, izbegavajući tako veoma vešto moguću patetiku, a otvarajući jedno veliko i važno pitanje: šta smo u stanju učiniti za drugog, čak i bližnjeg?
Milašinović je i lekar i pisac. U književnosti se oglasio prvo kao pesnik, a posle zapaženim romanima: “Voltin luk” (zajedno sa Živojinom Pavlovićem), “Heraklov greh”, “Posmatrač mora”, “Camera obscura”, “Apsint”, “Maske Sofije de Montenj” i “Trougao, kvadrat”.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..