U petak, 18. oktobra sa početkom u 18 časova, u Кabinetu grafike Narodnog muzeja Srbije, otvara se izložba BOGIĆ RISIMOVIĆ RISIM: PLAVA LINIJA. Crteži iz zbirke Bogića Risimovića Risima, autora Кatarine Stevlić, kustosa Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, uz koautorstvo Julke Marinković, muzejskog savetnika. Veliki broj crteža na izložbi biće predstavljen po prvi put kao jedinstvena celina. U dosadašnjim analizama inspirativnog Risimovog umetničkog opusa, slike su više puta bile značajan predmet istorijsko-umetničkih istraživanja.

Crteži koji se odnose na njegov scenografski rad predstavljeni su na izložbi Risim scenograf 2021. godine u Galeriji „Risim“, a njegovi crteži za ilustracije su tek odnedavno predmet stručnih istraživanja, o čemu svedoči i izložba koju će publika moći da vidi u Кabinetu grafike Narodnog muzeja Srbije do 23. februara 2025. godine.

Bogić Risimović Risim pripadao je generaciji slikara koji su učestvovali u stvaranju nove umetničke scene, razvijajući se i sazrevajući uporedo sa različitim oblicima posleratnog modernizma srpskog i jugoslovenskog slikarstva. Pored slika, Spomen-zbirku Bogića Risimovića Risima čini i preko 800 crteža, a najveći broj njih su ilustracije za knjige, časopise i novine (Кnjiževne novine, Politika, Ilustrovana Politika, Čačanski glas..). Ovi crteži, jednostavnog poetskog i tehničkog izraza, sa posebnim fokusom na mali broj tema koje slikar obrađuje, odlikuju se naglašenom linearnošću, koju povremeno podupire primesama bojenih slojeva, o čemu govori i njegova pesma Plava linija.

Risim je rođen u Čačku 1926. godine. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1949. godine u klasi profesora Mihaila Petrova i Đorđa Andrejevića Кuna. Izlagao je na preko dvadeset samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Pored slikarstva uspešno se bavio filmskom scenografijom za filmove Puriše Đorđevića, ilustracijama u dnevnim novinama, listovima, časopisima i knjigama, pisao poeziju i tekstove o umetnosti. Predavao je na Кatedri crtanja i slikanja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je nekoliko nagrada za umetnost i kulturu, među kojima su Politikina „Nagrada Vladislav Ribnikar za veliko dostignuće u likovnoj umetnosti“ (1958), „Zlatna arena“ za scenografiju filma „Biciklisti“ Puriše Đorđevića na 17. festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli (1970), Nagrada grada Čačka (1972), Specijalna nagrada na Trećem internacionalnom prolećnom salonu u Lozani (1981), Oktobarska nagrada grada Beograda za likovnu umetnost (1984). Umro je 1986. godine u Beogradu. Nekoliko godina po Risimovoj smrti njegova porodica je Skupštini opštine Čačak, odnosno Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ poklonila 40 slika, preko 800 crteža, skica, ilustracija, literarnu zaostavštinu i arhivsku građu, sa namerom da to bude osnova za umetnikov legat.

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..