S druge strane stvarnosti tema je 59. Dečjeg oktobarskog salona Muzeja primenjene umetnosti, koji će se održati od 5. oktobra – 13. novembra 2024. godine. Ovo je godina jubileja, kada se navršava jedan vek od pojave Manifesta nadrealizma Andrea Bretona, koji se smatra formalnim početkom nadrealističkog pokreta. Ubrzo nakon početnih impulsa vezanih za Francusku, nadrealizam je postao internacionalna pojava, u okviru koje deluje i beogradska nadrealistička grupa, jedna od prvih i najznačajnijih internacionalnih manifestacija ovog pokreta.

To je bio povod da se i Dečji oktobarski salon pridruži obeležavanju ovog jubileja, čiji će glavni program, pod nazivom Aktivitet: 100 godina nadrealizma, zajednički organizovati Institut za književnost i umetnost, Muzej savremene umetnosti i Muzej primenjene umetnosti iz Beograda.

Nadrealisti su smatrali da je bolje i tačnije izraziti se kroz likovnu igru nego kroz tradicionalnu sliku ili skulpturu. Insistirali su na automatizmu misli i na tome da se unutrašnji glas spontano prenosi kroz materijal. Slike podsvesti materijalizovali su u svojim radovima i otuda najviše njihovih radova u fotografiji, foto-kolažima, objektima... Često su upražnjavali i dečju igru cadavre exquis, u kojoj se koristi metod upotrebe reči ili crteža, a koja podrazumeva izradu zajedničkog rada više učesnika, gde svako radi svoj segment kompozicije, ne gledajući šta su uradili prethodnici. Кasnije, ova igra se transformisala u kolaž.

Imajući u vidu da je i „dečja umetnost” bila važan segment nadrealističkog izražavanja i nadrealističke misli, smatrali smo da je ove godine prava prilika da podstaknemo decu da u „nadrealističkom kodu”, kroz teme i tehnike kojima su se koristili nadrealisti, daju svoj doprinos ovoj neprolaznoj i beskrajno inspirativnoj temi. Zato je naš predlog teme 59. Dečjeg oktobarskog salona bio S druge strane stvarnosti.

Na konkurs za 59. Dečji oktobarski salon, koji svake godine raspisuje Muzej primenjene umetnosti, prijavile su se 103 ustanove, među kojima su predškolske ustanove, osnovne škole, ateljei i likovne radionice. Prema propozicijama konkursa, učestvovala su deca uzrasta od 4 do 14 godina sa 1.230 prijavljenih radova. Selekcioni Žiri odabrao je 490 radova za izlaganje, dok će Žiri za dodelu nagrada, koji je radio u sastavu Bojana Volaš, MA slikarstva i MA konzervacije i restauracije,  Lea Zei, muzejski pedagog i Marija Labudović, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti, na ceremoniji otvaranja izložbe podeliti nagrade i priznanja deci i likovnim pedagozima. Posebnu nagradu detetu i pedagodu, kao i svake godine, dodeliće i Udruženje likovnih  primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

Zahvaljujemo se pedagozima na vanrednom trudu u razumevanju ove specifične teme i podsticaju koji su izvršili na mlade učesnike, o čemu svedoči visok kvalitet radova. Srećni smo što i ova jesen počinje u znaku nadahnute dečje umetnosti i što nove generacije talentovanih stvaralaca prepoznaju Muzej primenjene umetnosti kao siguran prostor za sopstveno izražavanje.

Milica Cukić

Autori kataloga i izložbe: Milica Cukić, muzejska savetnica i Lea Zei, muzejska likovna pedagoškinja
Organizator: Muzej primenjene umetnosti

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..