Svečano otvaranje izložbe laureata nagrade Veliki pečat - za 2022. i 2023. godinu - Nikole Radosavljevića i Ivane Flegar Stanković održaće se u ponedeljak, 23. septembra u 19h. Zajednička izložba dvoje grafičara vizuelno je strukturisana u dva nivoa galerije tako da svaki autor ima nezavisnu samostalnu postavku svojih radova. I Flegar Stanković (1981) i Radosavljević (1991) prošli su isti obarazac akademskog školovanja - diplomirali, magistrirali i doktorirali a, tipično je da su se odmah uključili u rad akademskih institucija i intentzivnu izlagačku praksu.

Flegar Stanković je imala 12 samostalnih izložbi a učestvovala je na više od 200 kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Dobitnica je 11 nagrada i autorka je dve monografije: „Kolagrafija. Eksperimenti u grafici” i „Papirni novac; izrada i falsifikovanje”. Pored ručne grafike, najviše se bavi dizajnom knjiga i štampanog materijala.

Žiri za nagradu Veliki pečat na Majskoj izložbi 2023. doneo je jednoglasno odluku i dodeli Ivani Flegar Stanković za rad “Beyond the sea”, u tehnici linorez. Flegar Stanković je na svom razvojnom putu oslobodila sopstveni kreativni potencijal i upravo ovaj grafički list afirmiše sposobnost komponovanja, koliko i autorski odnos prema matrici. U svom istraživačkom postupku ona je sa jednim posebnim senzibilitetom i svedenošću grafičkog medija tretirala površinu vode, potvrđujući dostignutu stvaralačku zrelost i ubedljiv autorski znak.

Radosavljević je istaknuti predstavnik svoje generacije, darovitost i energija, entuzijazam i mladost, čine motivacioni kompleks veština njegovog impulsivnog aktivizma i gorljivog stanja stalne produkcije. Nagrađeni rad 2002. izdvaja se svojim jakim konceptom utkanim u grafički medij, repeticijom motiva afirmiše balans idejnog i manuelnog. Linorez „Roof studies / Safe from Harm“ (Studije krova – Bezbedan od povreda) grafika-objekat, već svojim naslovom u sebi kondenzuje elemente sopstvenog privatno-emotivnog diskursa sa poentom tematizacije uloge pojedinca na istoriju kolektiva. Linorez je velikih dimenzija – 200 x 96 cm, inteligentno relizovana kompozicija od 50 istih kvadratnih mikronarativa;

Naime, tokom nepune decenije delovanja, ispitujući sopstveni identitet, ostvario je upadljivo prisustvo na umetničkoj sceni realizujući brojne autorske projekte. Knjige umetnika i novomedijske grafičke prakse ukazuju na autorove konceptualne ideje. Velika nagrada 23. Međunarodnog trijelana grafike u Krakovu 2024. predstavlja još jedno referentno priznanje u Radosavljevićevom stvaralaštvu.

Izložba traje od 23.9 - 18.10.2024.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..