Dragoljub Raša Todosijević je jedan od najvažnijih srpskih i jugoslovenskih umetnika, poznat po svojoj političko-kritičkoj umetnosti koja je započela u krugu beogradskih konceptualnih umetnika sedamdesetih godina. Njegovi ikoničnih radovi koji su nastajali tokom pola veka predstavljaju sveže i provokativno polazište za promišljanje o prirodi umetnosti, umetničke slobode u društvenom i političkom kontekstu. Otvaranje je zakazano za 5. septembar 2024. godine u galeriji X VITAMIN u Resavskoj 19 u Beogradu u 19h. 

Na izložbi u X VITAMIN galeriji predstavljamo akvarele malih formata ali izuzetne monumentalnosti, koji su nastajali mahom devedesetih godina za umetnikovim kuhinjskim stolom. Mnoge od ovih radova publika će videti izložene po prvi put.

Raša Todosijević je rođen u Beogradu 1945. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1969. godine. Izlagao je na mnogim značajnim izložbama i u prestižnim institucijama širom sveta, uključujući Moderna Museet u Stokholmu, Centre George Pompidou u Parizu, Salzburger Kunstverein, MoMA u Varšavi, Museum Ludwig u Beču, Državni Ruski muzej u Sankt Peterburgu, Tretjakovski galerija u Moskvi, Hamburger Bahnhof u Berlinu, MoCA u Barseloni, Bijenale u Sidneju 1984, Australija, Umetnički institut na Tasmaniji, Muzej eveopske umetnosti u gradu Kumamoto u Japanu, Muzej Pera u Istanbulu, Turska 2016 mnoge druge. Predstavljao je Srbiju na 54. Venecijanskom bijenalu, gde je dobio Unicredit Venecijansku nagradu. Godine 2014. video njegovog kultnog performansa iz 1976. godine "Was ist Kunst" uključen je u kolekciju galerije Tate.

 

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..