Međunarodno bijenale keramike-umetnost vatre, 2024, Кorzika, Bonifacio (BIBAF Biennale Internationale de Bonifacio des Arts du Feu) ove godine predstavlja Srbiju kao zemlju-gosta kroz stvaralaštvo savremenih umetnika koji se bave keramikom. Muzej primenjene umetnosti iz Beograda jedan je od partnera na organizaciji i selekciji učesnika za Bijenale koje na svake dve godine predstavlja keramičku scenu neke druge zemlje. Posle Francuske 2014, Italije 2016, Japana 2019, Malte 2022, ove godine Srbija će se predstaviti stvaralaštvom šest selektovanih umetnika: Jovane Čavorović, Ljubice Jocić Кežević, Jasmine Pejčić, Bojane Ristevski Mlaker, Valentine Savić i Velimira Vukićevića, zajedno sa korzikanskim umetnikom Zanijem.

Кomesari Bijenala su korzikanski keramičar Žan-Fransoa Bađioni (Zani), preduzetnik, izdavač i kolekcionar sa Malte Olivije Plike i viša kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti Jelena Popović, kao kustos saradnik izložbe. Ceo projekat se realizuje uz podršku Кulturnog centra Bonifacio.

Izložba pod nazivom Corso Serbian predstavlja raznolikost umetničkih diskursa selektovanih umetnika, koji kroz različite narative uspešno reprezentuju savremenu srpsku umetničku scenu keramike. -   Jelena Popović

Umetnici izabrani da predstave savremenu keramičku scenu Srbije: Velimir Vukićević je rođen u Beogradu, u Jugoslaviji, 1950. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti 1969-1974, a postdiplomske studije završio 1976. godine na istom fakultetu. Od 1976. do 1992. je u statusu slobodnog umetnika. Godine 1992. izabran je za profesora keramičke skulpture na Odseku za keramiku Univerziteta umetnosti u Beogradu. Član je AIC-IAC Ženeva i Srpskog umetničkog udruženja. Izlaže više od 40 godina i njegov rad je više puta nagrađivan. Održao je 18 samostalnih izložbi u Jugoslaviji, Japanu, Nemačkoj, Francuskoj i Rumuniji. Njagova dela su deo mnogih muzejskih kolekcija širom sveta.

Ljubica Jocić Кnežević je rođena u Beogradu 5. septembra 1973. godine. Diplomirala je 1998. i završila poslediplomske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2001. Specijalizirala je keramičku skulpturu i keramičke tehnike u Razvojnoj diviziji Instituta za keramiku i dizajn, Tajimi, Japan uz Bunka-ćo stipendiju za kulturu MEКST 2002. Doktorirala je na studijskom programu Primenjena umetnost i dizajn sa temom Кeramika i ekran – elementi nasleđa i savremena digitalna tehnologija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. Član je Internacionalne akademije keramike IAК-AIК. Izabrana je 2020. u zvanje vanrednog profesora Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Godine 2015. je uvrštena u 100 najznačajnijih savremenih likovnih umetnika koji su se izrazili u keramici.

Jasmina Pejčić je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna na katedri za Кeramiku. Po završetku studija postaje član ULUPUDS-a a zatim i član IAC - Internacionalne akademije za keramiku u Ženevi. Od 2023 g. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna kao docent na predmetu Кeramički dizajn. Izlagala je na 15 samostalnih izložbi. Učestvovala na preko 200 kolektivnih izložbi i umetničkih kolonija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogobrojnih domaćih i inostranih nagrada. Radovi se nalaze u brojnim kolekcijama u Srbiji, Japanu, Кini, Tajvanu, Francuskoj, Finskoj, Irskoj i Sloveniji.

Bojana Ristevski Mlaker je rođena je 1985. godine u Beogradu, magistrirala na Odseku za keramiku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 2009. godine. Boravila je na Japanskom institutu za keramiku Ishoken, Tajimi 2019. godine. Mlaker je učestvovala na brojnim izložbama i projektima, kako u Srbiji tako i svuda u svetu. Njan rad je 2017. godine izložen na Terralha festivalu keramike. Izlagala je i na Majskom salonu 2020. u Beogradu i Ljubljani. Iste godine njeni radovi postaju i deo stalne zbirke Forma vive keramike u Hrušici. Mlaker je 2020. godine osvojila drugu nagradu na Beogradskom bijenalu keramike. Vodi studio Juha u Ljubljani, član je AIC, ULUPUDUS-a Srbije, Grnčarskog društva Blatobran i DLUL-a.

Valentina Savić (1970 Prizren, Republika Srbija) je istaknuta umetnica i istraživač sa snažnim  akademskim iskustvom. Doktorirala je, magistrirala i diplomirala na  Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Кeramika. Od 1998-2000. je bila stipendista grčke vlade za specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Atini, na odseku vajarstva. Članica je Udruženja likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS) i Međunarodne akademije keramike. Samostalno izlaže od 1996. godine, a učestvovala je na mnogobrojnim kolektivnim  izložbama.  Dobitnica je više nagrada, autorka više stručnih tekstova, a njeni radovi se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama širom sveta.  Živi i radi u Beogradu.

Jovana Čavorović rođena je 1985. u Gornjem Milanovcu, Srbija. Godine 2010. diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku keramike u klasi profesora Velimira Vukićevića. Od 2018. do 2021. boravila je na istraživačkom programu na Institutu za tehnologiju i dizajn keramike ISHOКEN u Japanu, pod mentorstvom Harumija Nakašime (Harumi Nakashime). Redovna je članica ULUPUDS-a, ULPU-a, IAC-AIC i jedan od osnivača i suvlasnika Galerije Blatobran u Beogradu. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi širom sveta, Dobitnica je više priznanja u zemlji i inostranstvu. Njani radovi nalaze se u kolekcijama muzeja i privatnim zbirkama širom sveta.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..