Od 9. do 21. jula 2024. // Galerija Doma omladine Beograda - Koncept izložbe „43 ZALASKA“ zasniva se na stvaranju prostora sopstvene utehe. Traganje za sigurnošću i ostvarivanje iste manifestuje se u apstraktnim prostranstvima geometrizovanih formi. Naziv projekta potiče iz navedenog citata književnog dela „Mali princ“. Inicijalna ideja autorke, Teodore Nikolić, je kreiranje jednog unikatnog sveta – planete, prostora. To je prostranstvo u kome ograničenja ne postoje. Mesta, predstavljena u okviru ovog ciklusa slika, dočarana su geometrijskim čistim bojenim formama, a korene imaju u klasičnom euklidskom prostoru.

Ona su lišena ljudskog prisustva i na taj način samostalno deluju na posmatrača. Prizori, poput kadrova sveta koji je od nekud poznat, svojim arhitektonskim elementima teže da pojedinca izoluju od svakodnevnih spoljašnjih pritisaka i nesigurnosti, dok prostorna instalacija pruža fizički kontakt sa nefizičkim svetom predstavljenim na platnima.

Teodora Nikolić rođena je 1998. godine u Beogradu. Studentkinja je doktorskih akademskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, na odseku Primenjena umetnost i dizajn, pod mentorstvom dr um. Tijane Kojić. Osnovne i master akademske studije završila je na istom fakultetu u okviru odseka Primenjeno slikarstvo.

Dobitnica je stipendije „Dositeja“, Fonda za mlade talente, za osnovne i master studije. Godine 2024. stekla je zvanje istraživača pripravnika na Fakultetu primenjenih umetnosti. Redovna je članica slikarske sekcije ULUS-a i slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a. Aktivno se bavi likovnim stvaralaštvom i do sada je priredila četiri samostalne i učestvovala na brojnim grupnim izložbama.

Otvaranje: utorak, 9. jul u 19:00

„Jednog dana sam video četrdeset tri puta kako sunce zalazi! …znaš, kada je čovek jako tužan, onda voli sunčeve zalaske.“ – „Mali princ“ A. De Sent – Egziperi

********************************************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..