Jedinstveni arheo-park na otvorenom planiran u okviru lokaliteta Belo brdo u Vinči biće sveobuhvatni muzej neolitskog života, dok će izložbena postavka u Vizitorskom centru budućim posetiocima pružiti jedinstveno iskustvo koje spaja drevnu istoriju sa modernom tehnologijom, zaključak je predstavljanja arhitektonskog rešenja i koncepta prezentacije na ovom arheološkom lokalitetu. Pored građevinskih radova koji su već u toku, razrada koncepata prezentacije deo je druge faze kapitalnog projekta Vlade Republike Srbije „Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči”.

Ideja je da se pored klasičnog izložbenog pristupa, uz pomoć AR i VR tehnologija, pruži mogućnost prezentacije bogate baštine praistorijskog arheološkog lokaliteta najširem auditorijumu, pre svega mladima.

 “Arheološki lokalitet Belo brdo nije samo vizitorski centar i galerija na otvorenom, to je most između prošlosti i budućnosti. Naša misija je da posetiocima pružimo jedinstveno iskustvo koje spaja drevnu istoriju sa modernom tehnologijom. Belo brdo u Vinči je mesto na kom se prošlost oživljava kroz tehnologiju budućnosti. Kombinovanjem analognih i digitalnih produkcija, stvaramo bogato, taktilno iskustvo koje angažuje sva čula. Sa jedne strane imamo visoko materijalizovanu fizičku postavku, a sa druge strane posetioca čeka višemedijalno iskustvo kroz interaktivne ‘touchscreen’ ekrane, velike video projekcije bioskopskog karaktera i napredne VR i AR simulacije. Zajedno gradimo mostove između epoha, stvarajući novu dimenziju galerijskog doživljaja”, objasnio Lazar Bodroža ispred kreativnog tima “Metaklinika” koji je radio na razvoju koncepta prezentacije.

Na ovaj način je, prema rečima dr Miroslava Kočića, izvršnog menadžera projekta, vizitorska postavka napravljena tako da na inovativan način pokriva veliki broj tema vezanih za vinčansku kulturu.

“Prilagođena je konzumaciji znanja mlađih generacija i najšire javnosti koji i jesu najbitniji segment budućih posetilaca. U izložbi su obrađene teme od klimatskih promena koje dovode do početka neolita, nalaza, umetnosti i ishrane na lokalitetu Belo Brdo, do tema poput vinčanskih simbola gde se objašnjavaju i dekonstruišu sistemi ranih pisama i zašto vinčanska kultura odudara od ranih državnih sistema bliskog istoka."

Pored inovativne izložbene postavke, ideja je da celokupno nalazište bude sveobuhvatni muzej vinčanske kulture, sa tematskim postavkama o neolitskom životu, zbog čega je u planu i izgradnja jedinstvenog arheo-parka na otvorenom, koji se pruža dolinom reke Bolečice ka Dunavu. Idejni koncept ovog parka razrađuju autori pobedničkog rešenja na međunarodnom arhitektonsko-urbanističkom konkursu, Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum, AKVS studio. Pored upotrebe prirodnih materijala na građevinskim objektima i zasada autohtonih vrsta biljaka na zelenim površinama, ponuđeno je i inovativno arhitektonsko rešenje u potpunosti prilagođeno programskim sadržajima.

Realizaciju kapitalnog projekta “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči” je započela je Vlada Republike Srbije 2021. godine. Nacionalna platforma „Srbija stvara“ je pokretač obnove i razvoja lokaliteta Belo brdo u Vinči, a kapitalni projekat implementira Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u direktnoj saradnji sa kabinetom predsednika Vlade Republike Srbije, Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.
 
Sve aktivnosti u sklopu projekta „Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči“ reflektuju integralni razvoj lokaliteta zasnovan na zaštiti kulturnog nasleđa, promociji turizma i razvoju naučno-istraživačke delatnosti.

foto Metaklinika promo

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..