Izložba Mihajla Simovića i Marka Gavrilovića pod nazivom "HARMONIJA KONTRASTA # 1“ održaće se od 19. juna - 3. jula u Srećnoj galeriji SKC-a. Izložba fotografija „Harmonija kontrasta“ kroz autorska ostvarenja dvojice likovih pedagoga Škole primenjenih umetnosti u Šapcu, pruža uvid u susretanje dve izražajne perspektive. Mihailo Simović prikazuje intimistički pejzaž u monohromatskom svetu, ističući lepotu usamljenosti. Nasuprot tome, Marko Gavrilović otkriva bogatstvo detalja i toplih boja slikanim analognom kamerom. Umetnička simbioza izabranih radova nije izražena samo u očiglednom, već prožima atmosferu, dok se svaki kadar zaustavljen u vremenu pretvara u priču o harmoniji koja nas okružuje.

Mihailo Simović rođen je u Bogatiću 1973. godine. Diplomirao u klasi profesora Nebojše Radojeva na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde je 1996. nagrađen specijalnom nagradom Fonda „Petar i Vera Lubarda“. Godine 2015. nagrađen je srebrnom medaljom Foto-saveza Srbije na šabačkom Salonu fotografije, kao i trećom nagradom na istom Salonu, a 2016. trećom nagradom na međunarodnom takmičenju HIPA – Hamdan International Photography Award u Dubaiju. Izlagao na samostalnoj izložbi „Poreklo nade“, u Banjaluci i „Terra lyrica“ u galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu i galeriji Biblioteke šabačke. Učestvovao na kolektivnim izložbama u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Pančevu, Moskvi i Dubaiju. Od 2008. godine zaposlen u šabačkoj Školi primenjenih umetnosti, gde vodi Sekciju za fotografiju i digitalnu grafiku, čiji polaznici osvajaju brojne nagrade na republičkom i međunarodnom nivou. Za svoj pedagoški rad, 2010. nagrađen je Plaketom „Vasa Pelagić“, Pedagoškog pokreta Srbije, kao i nagradama Udruženja likovnih pedagoga Srbije i Fonda rusko-srpskog prijateljstva. Radi na oslikavanju Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Dublju.

Marko Gavrilović, završio je master studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Aktivno se bavi arhitekturom. Predaje u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu. Bavi se istraživačkim radom sa fokusom na istoriju i teoriju moderne arhitekture druge Jugoslavije. Član je grupa koje se bave kulturnim i umetničkim aktivizmom, urbanom mobilnošću i zaštitom graditeljskog nasleđa. Radove iz oblasti arhitekture, fotografije, grafičkog dizajna i multimedijalne umetnosti, izlagao je na više grupnih izložbi u Šapcu i Beogradu. U periodu od 2011. do 2017. koristi analognu kameru „Zenit“ kako bi zabeležio trenutke harmonije koji bi inače ostali neprimećeni.

foto Promo

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..