U subotu 8. juna od 19h do 23h u Galeriji Non Canonico (Birčaninova 28, 1. sprat – Lubarda), biće izveden performans „The Base of Trust“ umetnice Ivane Ivković, kojim započinje novi regionalni projekat MONUMENT OF TRUST (Spomenik poverenja). Kustosi su Miroslav Karić i Sanja Kojić Mladenov, dramaturg Jordan Cvetanović, a učestvuju glumci Željko Maksimović, Đorđe Živadinović Grgur kao i grupa performera. THE BASE OF TRUST je nastavak ranije započetih istraživanja umetnice Ivane Ivković u domenu delegiranog performansa i eksperimentalnih oblika izvođačkih praksi.

U pitanju je prolog kompleksnog regionalnog projekta MONUMENT OF TRUST koji se realizuje u različitim galerijskim i javnim prostorima kao i institucijama i u saradnji sa nizom autorki i autora. U fokusu ovog projekta nalazi se fenomen korupcije i njenih uticaja na socijalne tokove. Kao simptom ili stanje duha i društva, korupcija prodire duboko u pore sistema i različitih odnosa stvarajući pritisak i osećaj neizvesnosti, poniženosti i nemoći kod pojedinca. Tematski okvir rada obuhvata pitanje poverenja i hipokrizije u širem smislu, i sa etičkog stanovišta problematizuje osećanje nepovratne izneverenosti. Ne odnoseći se samo na spekulativne sprege kriminala i države nego i na korupciju u svakodnevnim, interpersonalnim relacijama, rad polazi od pitanja da li je preuzimanja odgovornosti danas uopšte potencijalno izvodljiv čin?

Smešten u intimu salonskog stana koji je istovremeno i izlagački prostor - Non Canonico galerija, ovaj kamerni performans simbolički manifestuje skriveno i zakulisno kada je reč o korupciji, ali vraća i na teren ličnog odnosa prema odgovornosti i mogućnostima poverenja. I u ovom projektu Ivana Ivković nastavlja da se bavi pitanjima patrijarhalnog poretka i heteronormativnih modela sagledavajući korupciju kao uzrok i posledicu opresivnog sistema a muško telo, kao i u prethodnim radovima, reprezent je delovanja na rodne okvire i stereotipna očekivanja. Kroz stalnu inverziju pogleda između muških tela s jedne strane i publike s druge, performans funkcioniše i kao ogledalo koje odražava sva ova pitanja, istorijske kontekste, predrasude i tabue prisutne u različitim društvima, kao i složen odnos između pojedinca i okružujućeg sveta.

Kustosi projekta MONUMENT OF TRUST su Miroslav Karić i Sanja Kojić Mladenov, dramaturg Jordan Cvetanović, glumci Željko Maksimović i Đorđe Živadinović Grgur, kompozitorka Anja Đorđević, snimatelj i montažer Vladan Obradović a učestvuje i veća grupa performera i drugih saradnika. Sledeći čin projekta realizovaće se u septembru u Podgorici u saradnji sa galerijom NGVU i Jelenom Janković a u okviru Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) kao i u Galeriji ART (Muzeji i galerije Podgorice). Prolog THE BASE OF TRUST produciran je u saradnji sa galeristom i osnivačem Non Canonica Mirkom Lubardom.

foto: THE BASE OF TRUST 2, Non Canonico galerija i Ivana Ivković

 

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..