U subotu 1. juna, u Klubu RTS-a otvorena je međunarodna izložba savremenog stanovanja “STANOVANJE - HOUSING 23”, u organizaciji Katedre Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Klastera urbanog planiranja. Peta smotra aktuelnih arhitektonskih ostvarenja, koja su svojevrstan manifest savremenih projektantskih praksi i promišljanja na temu stanovanja, održava se u okviru izložbenog programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024.

Jelena Ivanović Vojvodić, programski direktor BINE, u uvodnom govoru je istakla: “Posebna nam je čast što je ova izložba, od jedne male inicijative katedre koja se bavila tom temom, prerasla u izuzetnu međunarodnu internacionalnu platformu koja privlači najznačajnija imena svetske arhitekture, i koja nam u pokazuje da možemo da se nosimo i sa svetskim primerima. To je ono što daje nadu našim mladim arhitektama, a mi u BINI smo ponosni što imamo dobre naslednike”.

Specijalna tema ovogodišnje izložbe je model stanovanja niske spratnosti – velike gustine koji je prikazan kroz 40 realizacija, projekata i istraživanja nastalih u proteklih deset godina. Selektovani radovi su praćeni recenzijama članova Međunarodnog naučno-umetničkog odbora koji predstavljaju svojevrsnu naučno-stručnu i kritičku refleksiju aktuelnosti i trendova u stambenoj arhitekturi, uzimajući pritom u obzir različitost socio-političkog, ekonomskog  i kulturološkog konteksta.
Aleksandar Keković, profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu, o temi ovogodišnje izložbe je rekao: “Tema ove izložbe je vrlo interesantna, zato što danas smatramo da samo visoki objekti mogu da zadovolje potrebe – prevashodno investitora, ali i korisnika u gradovima. Mi smo kroz ovu izložbu želeli da pokažemo da to može biti drugačije”.

U okviru opšteg dela izložbe prikazano je 50 radova koji predstavljaju reprezentativne primere stambene arhitekture najbolje primere stambene arhitekture kreirane u periodu od 2021. do 2023. godine.

Govoreći o ovom segmentu izložbe, Keković je dodao: “Vođeni pričom možda i najčuvenije svetske škole stambene arhitekture, Beogradske škole stanovanja, posebnu pažnju smo posvetili funkcionalnošću stambenih objekata. Nije ni u svetu lako naći takve objekte, ali pokušali smo da pokažemo kako estetika i funkcionalnost mogu da idu jedno s drugim.”

Na izložbi su predstavljeni radovi autora iz različitih delova sveta (Argentina, Brazil, Kina, Japan, Portugal idr) kao i autora iz naše zemlje, uključujući afirmisane svetske arhitektonske biroe (BIG, KCAP i dr) kao i one koji su na početku svoje karijere, iz većih ili manjih sredina, sa većom ili manjom vidljivošću na globalnom nivou. Raznovrsnost i internacionalnost izložbenog programa omogućava upoređivanje internacionalne arhitektonske prakse i istraživanje pravaca i kretanja u struci, odslikavajući realnost trenutka i nagoveštavajući dalje trendove u stanovanju. Poseban značaj izložbe je u mogućnostima razvoja i unapredjenja srpske arhitekture.
Foto: Nikola Marković.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..