Devetnaesta BINA biće otvorena 30. maja u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, izložbom “Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje” autorke Aleksandre Šević, koja za cilj ima približavanje stambene arhitekture međuratnog modernog pravca, njenu obnovu i prilagođavanje savremenim uslovima života, uz očuvanje vrednosti arhitekture i postulata na kojima je zasnovana. Ova izložba posvećena je delu Milana Zlokovića i osmišljena u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Do.co.mo.mo Srbija i Fondacijom Milan Zloković, a ujedno će biti najava i konstitutivni deo velikog obeležavanja 60. godina od smrti arhitekte, koja se priprema u SANU 2025. godine.

Autorka izložbe Aleksandra Šević, arhitekta i viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, o rekonstrukciji objekta Vile Prendić je rekla: “Ovo je primer dobre prakse, na koji bi trebalo da se i u budućnosti ugledaju ljudi koji se suočavaju sa tim da imaju nekretninu - spomenik kulture ili se odlučuju da ih kupe.  Sačuvali smo sve izvorne vrednosti Vile Prendić zbog kojih je ona i utvrđena za spomenik kulture. Mislim da je rezultat vratio veru da se takve vrste obnove mogu desiti u današnje vreme, da nije neophodno da se sve prepravi, oblikuje drugačije i prilagodi nekom sadašnjem trenutku i modelu života”.

Zlokovićev projekat vile za bračni par Prendić sublimira redak i istinski modernistički duh, dosledno i beskompromisno ostvarujući koncept unutrašnjeg prostora zasnovanog na funkcionalnosti primerenoj porodičnoj strukturi i životnom stilu korisnika. Prikazom svih faza obnove i procesa rada na rekonstrukciji objekta, koje govore o istorijatu i nivou izmena unutrašnje organizacije kao posledica različitog modela korišćenja ovog stambenog objekta u različitim društvenim okolnostima, predstavljen je arhivski projekat za izgradnju objekta, vrednosti arhitekture zbog kojih je utvrđen za spomenik kulture, kao i društvene i istorijske okolnosti u kojima su građeni stambeni objektu druge faze izgradnje Profesorske kolonije.

U petak, 31. maja u 18 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, biće održan i tribinski program “Vila Prendić – jedno od retkih rekonstruisanih dela Milana Zlokovića” u kome će učestvovati Marko Prokić, Aleksandra Šević, Đorđe Mojović  i Nebojša Antešević, uz moderaciju Tanje Damjanović Konli.
U subotu 1. juna u 12 časova, biće održano autorsko vođenje kroz izložbu “Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje” u Likovnoj galeriji KCB-a, dok je za nedelju 2. jun od 10 do 12 časova zakazana šetnja kroz Profesorsku koloniju, u kojoj se Vila Prendić nalazi.

Kompletan program 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture moguće je pogledati na sajtu manifestacije: link >>

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..