U okviru projekta Galerije Štab, Galerija u gostima, u utorak, 28.maja 2024. godine u 19 časova, biće otvorena izložba slikara Ducija Jovića, u produkciji Aleksić galerije iz Kragujevca. Duci Jović ovom prilikom predstavlja svoj najnoviji slikarski opus, u kome sve više redukuje formalnu strukturu slike i njene oblikovne elemente. Osim toga, u ovoj novoj produkciji slikar svodi i kolorit. U uvodnom tekstu za katalog izložbe, istoričar umetnosti, Balša Rajčević tim povodom kaže: „Jović kolorit svodi na gotovo bihromatske odnose ahromatskih tonova crne i bele.

Čišćenje je ponekad sprovedeno do granica minimalističkog oblikovanja: dve-tri figure svedenih, slobodno tretiranih oblika, često blago ,ekspresivno deformisanih.

U nekim slikama uspostavljen je odnos figure predstavljene jednostavnim crtežom, u duhu krokija, sa nekoliko brzih, sigurnih i zategnutih poteza, naspram figure redukovane na međuodnos samo nekoliko bitnih površinskih masa. U njima dominiraju crno-beli kontrasti sa njihovim prelaznim, flekolikim nijansana u međuprostorima“

Izložba Ducija Jovića u Galeriji štab traje sve do 7. juna 2024. godine.

Duško Duci Jović je rođen 29. februara 1964. godine u Kragujevcu. Do sada je imao 38 samostalnih izložbi, a učestvovao je na više od 100 grupnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, među kojima je nagrada „ITART 2001: 3rd Mini Graphic & Painting World Wide Show“ Pisa, Italy. Član je  ULUPUDS. Ima status slobodnog umetnika od 2005. godine.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..