Izložba crteža Bogdana Maksimovića pod nazivom „Avatari“ biće otvorena sutra, 28. maja, u galeriji „Ostavinska“, koja je deo KC „Magacin“. Maksimović objašnjava da pojam avatar u Hinduizmu označava otelotvorenje božanskog u nekom drugom obliku, a da u savremenom svetu avatar postaje simbol individualnosti i identiteta u virtuelnom prostoru. „U svetu društvenih mreža, koliko stvarnih toliko i neuhvatljivih i efemernih, ljudi su našli novi način da ostave svoj trag i međusobno stupe u kontakt. To čine kroz neiscrpne zapise u vidu slika i videa, poput nepreglednog kolektivnog foto-albuma“, objašnjava Bogdan Maksimović i dodaje: „U ovoj seriji radova predstavljam likove iz tog albuma i obrađujem temu kroz formu crteža.“

Maksimović smatra da likovna forma crteža korespondira sa istim tendencijama kojima streme i društvene mreže i ističe da je upravo zbog toga odabrao crtež: „Olovka na papiru upućuje na pismo, format koji je u temelju ljudske beskontaktne komunikacije, a crtež zadržava neiskvareni karakter umetnikovog bića i izražavanja, njegova neposrednost, spontanost i direktnost ostaju neiskvarene i neprerađene“.
 
Bogdan Maksimović u svojim radovima avatara predstavlja kao simbol savremenog čoveka i njegovog digitalnog alter ega.
 
„U okviru ove teme sam ispitivao suštinu ljudske egzistencije u virtuelnom okruženju. Ova dublja refleksija o prirodi avatara osvetljava našu želju za individualnošću i postavlja pitanja o autentičnosti“, zaključuje Maksimović.
 
Bogdan Maksimović je studirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, a potom završio studije i diplomirao na Univerzitetu umetnosti u Utrehtu (Holandija). Bio je član Upravnog odbora i predsednik je Dizajn sekcije ULUPUDUS-a i dobitnik dve plakete Majske izložbe za radove „Under Pressure” i „Muza”. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a organizovao je i pet samostalnih izložbi.
 
Izložba „Avatari“ biće otvorena do nedelje, 2. juna, a radno vreme Ostavinske galerije je od utorka do petka od 15 do 20 časova i vikendom od 13 do 18 časova.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..