Umetnički projekat DODIRNI REČ (TAKTILNE SCENOGRAFIJE) i otvaranje izložbe će se održati u ponedeljak, 27. maja u 18.00 sati, u holu Novosadskog Pozorišta- Újvidéki Színház, Jovana Subotića 3-5 u Novi Sadu. Taktilna umetnička instalacija „Dodirni reč (Taktilne scenografije)“ je deo projekta koji se zasniva na saradnji Udruženja građana ReAktor sa Fakultetom tehničkih nauka Novi Sad (studenti i nastavnici sa dva predmeta na Osnovnim studijama Scenske arhitekture, tehnike i dizajna: Novi pristupi dizajnu prostora u umetnosti i kulturi i Scenska arhitektura – dizajn arhitektonskog prostora 2 i student sa Master studija Scenske arhitekture i tehnike, predmeta Scenska arhitektura), Školom za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ i pesnikinjom Jelenom Anđelovski.

Rezulat projekta je taktilna umetnička instalacija i izložba najpre namenjena slepim i slabovidim osobama, u okviru pratećeg programa 69. izdanja Sterijinog pozorja.

Projekat je realizovan u tri segmenta. Predavanja o inkluzivnoj umetnosti, vizuelnoj poeziji i univerzalnom dizajnu, bili su osnova za razvoj umetničkih ideja studenata i razmišljanje o percepciji prostora iz iskustva slepih i slabovidih. U radioničarskom formatu zajednički je kreirano književno delo - pesma, a potom i taktilna instalacija zasnovana na upotrebi scenskih sredstava, pre svega zvuka i taktilnih materijala kao i razvoju aktivnog odnosa prema prostoru i publici. Završni deo je dizajn prostora postavke po principima univerzalnog dizajna i prikazivanje rada u okviru 69. Sterijinog pozorja, u holu Novosadskog pozorišta - Újvidéki Színház.

Ovaj projekat je nastavak prošlogodišnjeg projekta „Uđi – unutra“, nastalog u saradnji Udruženja građana Reaktor i Sterijinog pozorja u kome je glavni cilj bio povezivanje poezije, scenske i vizuelne umetnosti u svrhu kreiranja umetničkog sadržaja namenjenog slepim i slabovidim osobama, ali i široj publici.

Organizatori: Udruženje građana ReAktor, Odsek za umetnost i dizajn sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad

Koncept, idejno rešenje i koordinacija projekta: Darija Dragojlović, vizuelna umetnica ispred Udruženja građana ReAktor;

Mentorka na projektu: dr um. Dragana Vilotić, ispred Odseka za umetnost i dizajn sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad;

Kustoskinje izložbe: dr um. Dragana Vilotić i vizuelna umetnica Darija Dragojlović;

Saradnici u realizaciji izložbe: dr um. Dragana Pilipović, dr um. Vladimir Savić i Katarina Zaharijev;

Predavačica i mentorka radionice kreiranja poezije: Jelena Anđelovski, pesnikinja;

Predavačice i mentorke radionice o inkluzivnoj umetnosti: Mirjana Isakov i Snežana Nikolić, stručne saradnice ispred škole za srednje osnovno i stručno obrazovanje „Milan Petrović“.

Studenti: Anđela Jokanović, Anja Kodić, Veronika Pavlov, Doroteja Dević, Ivan Nikolovski, Ivana Ačanski, Isidora Pokrajac, Jelena Kajtes, Jovana Dugonjić, Jovana Katić, Jovana Miletić, Katarina Blažić, Lara Dragaš, Lena Jankov, Lidija Mijatović i Marijana Travia, Marija Mladenović, Marko Župljanin, Marko Čizmanski, Miona Grujić, Nikoleta Radojičić, Sara Škvorc, Snežana Popin, Tanja Stefanović, Teodora Milovanović.

Glavni partner na projektu: Sterijino pozorje.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..