Moj posao je da pravim performanse - solo i kompanijske komade - sa plesačima, muzičarima i drugim izvođačima - a moj proces, između ostalog jeste to da trenutno stvaram na sceni... da trenutno komponujem... da improvizujem.. Julyen Hamilton. Solo „KOAN“ koji je stvorio Julyen Hamilton je prelepa refleksija o samotnom putovanju unutar savremenog pejzaža gde, usred buke i haosa, pojedinci traže jasnoću i razumevanje u sebi. On govori o paradoksalnoj prirodi našeg postojanja, oscilirajući između zbunjenosti i uvida, besa i spokoja, dok nas posmatra kolektivna svest oko nas.

Kao i tradicionalni koan, on poziva na kontemplaciju i introspekciju podstičući nas da istražimo dubine naših sopstvenih umova i percepcija.

Koan, kao tradicionalni oblik duhovne prakse u zen budizmu koristi se za podsticanje dubokog introspektivnog razmišljanja i postizanje prosvetljenja. Obično se sastoji od paradoksalnih priča, rečenica ili pitanja koja nemaju direktno rešenje ili logički odgovor. Cilj koana nije da se razume racionalno ili intelektualno, već da se transcendiraju konvencionalni načini razmišljanja i dosegne direktno iskustvo prosvetljenja ili „probuđenja“.

Džulijen Hamilton je umetnik čija karijera počinje u pozorištu, ali se kasnije posvećuje plesu. Nakon ranog iskustva u pozorištu, počinje se baviti plesom sa devetnaest godina. Prošao je obuku u Amsterdamu, Đironi u Španiji i Londonu sredinom sedamdesetih godina, nakon čega postaje stalni predstavnik inovativnih performansa. Postao je jedan od najistaknutijih evropskih improvizatora, stvarajući solo i kolaborativne radove širom sveta, kao i režirajući za svoju Julyen Hamilton kompaniju.

Festival „Sola“ je internacionalni festival solo koreografija, performansa i fotografije.

Moderne scenske forme, kao što je savremeni solo ples, ili forme koje dolaze iz moderne vizuelne umetnosti kao što su performans i fotografija jesu najprisutnije na svetskoj umetničkoj sceni te je ovakav jedan festival stavio i našu zemlju i grad u istu ravan sa dešavanjima u svetu.

Festival „Sola“ će i ove godine ponuditi prezentacije umetničkih formi koje su svojstvene 21. veku, koje se naslanjaju na istoriju plesa i vizuelnih umetnosti, ali su izrasle u nove forme koje odlično korespondiraju sa savremenom publikom i vremenom u kome živimo.

Proces kreiranja solo plesne predstave ili performansa, koji kao što i ime govori, podrazumeva da je na sceni samo jedan izvođač, sadrži duboko individualno istraživanje s jedne strane i sposobnost ogoljavanja i stavljanja u stanje ranjivosti s druge strane, kako izvođača tako i publike.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..