U prepunoj glavnoj galeriji Muzeja primenjenih umetnosti, sinoć je u prisustvu porodice, brojnih prijatelja, kolega i poštovaoca prof. Aleksandra Mijatovića otvorena izložba pod nazivom „Urbane legende“. Tokom svečanog dela otvaranja prisutnima su se obratili član Upravnog odbora MPU Igor Todorović, dizajner Slavimir Stojanović i prof. Danilo Stojanović. Nakon što je pozdravio prisutne, Slavimir Stojanović je istakao da je Muzej primenjene umetnosti najprirodnije mesto za postavku ove izložbe, i objasnio da je ona nazvana „Urbane bajke“ zato što je „Sale imao tu neverovatnu pripovedačku sposobnost da nam kroz formu ispriča bajku.“

„Njegovi enterijeri su bili, kako je i sam često ponavljao, urbane bajke osmišljene tako da vas momentalno po ulasku transportuju u neki paralelni svet nesputane mašte iz koga ne želite da odete.“ napisao je Stojanović u katalogu za ovu izložbu.

U istom tekstu Slavimir Stojanović se osvrnuo i na ljubav koju je prof. Mijatović imao prema svom poslu kao redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti. „Voleo je svoje pedagoško zvanje i smatrao ga ultimativnim ljudskim dostignućem. A u poslu, on se u stvari igrao, kao nasmejani dečak. Njegovo znanje je bilo ogromno i široko. Od istorije, preko arheologije do fizike i hemije, bio je kao neka hodajuća akademija nauka i umetnosti. U njegovom prisustvu imali ste osećaj da sedite sa Leonardom, Mocartom i Ajnštajnom odjednom. Bio je rođeni profesor, koji je umeo rečima da stvara jasne i nezaboravne slike.“

O projektantsko stvaralačkom radu arhitekte Aleksandra Mijatovića u katalogu izložbe piše njegov nekadašnji profesor i kolega prof. Danilo Stojanović. „Moglo bi se reći da je on u svom dvadesetpetogodišnjem stručno-umetničkom i profesionalnom angažovanju osmislio i u najvećem broju slučajeva, uz izbor izvođača i izvođački nadzor, zaokružio stvaralački proces potpunom realizacijom zapanjujuće velikog broja objekata, enterijera i prostornih sklopova u opštem smislu. On je bio specifičan autor izuzetno zapažen i prepoznatljiv i njegov rad u sebi nosi svjevrsnu autentičnost te predstavlja rodonačelnika u takvom prilazu oblikovanju enterijerskih sklopova.“

Tokom svoje izuzetno plodne karijere, u protekle tri decenije, prof. Mijatović uspešno je izveo preko 550 autorskih projekata u zemlji i inostranstvu, uglavnom kafića i restorana. Često je koristio materijale i sklopove koji su već postojali u sveukupnom okruženju, a koje je reciklirao i stavljao u novi kontekst, novu atmosferu i kolorističke game, koje je sam stvarao.

Lokomotiva, Dizel, Kafe Kafe, Franš, Dorijan Grej, Balzak, Kandahar, Mala fabrika ukusa, Ceger, Okno, Kasina, Muha, Oko, Biblioteka i Ćošak stari, samo su neki od objekata koje je arhitekta Mijatović samostalno projektovao i izveo u Beogradu.

Redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, Aleksandar Mijatović, preminuo je u Beogradu 2022. godine, u 59. godini, nakon kraće i teške bolesti.

Izložbu prati bogato opremljen katalog u izdanju Muzeja primenjene umetnosti u kojem su, na 202 strane, prikazane lične i porodične fotografije, kao i realizovani projekti i skice enterijera Aleksandra Mijatovića. Ovaj katalog će svi zainteresovani moći da kupe u muzejskoj prodavnici „Design market”.

Izložba je otvorena do 20. maja 2024. godine.

 --

Kustos: Biljana Jotić

Dizajn eksponata, kataloga i grafička priprema: Slavimir Stojanović

Fotografije: Dragana Udovičić

Organizacija: Muzej primenjene umetnosti

Pokroviteljstvo: Ministarstvo kulture Republike Srbije

 foto Dragana Udovicic

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..