Udruženje "Kreativna fabrika" u okviru autorakog projekta Ane Marinović, "Umetnikov otisak" i DosijeUmetnik, predstavlja izložbu radova Milice Tucaković , "ZMAJEVO PERO"". Milica Tucaković, je rođena 1976. u Beogradu. Radi kao projektant i dizajner enterijera, i osnivač je i vlasnik galerije Atelje Zmajolik od 2011. godine. Autorka više samostalnih izložbi i učesnik u brojnim kolektivnim izložbama slika i vrtene keramike. Ova izložba je pod nazivom AKVARELI "ZMAJEVO PERO"...Niko ne zna kako izgleda Zmaj...Nagadjalo se da je nastao od ribe stare sto godina, petla ili neke druge životinje ali se verovalo da može biti i zmajolik čovek. Takvi ljudi imali su beleg ispod leve miške koji potseća na krilo. Bili su izuzetni ljudi, hrabri, jaki i veoma zaljubljive prirode.

Zmaj se u srpskim narodnim bajkama i verovanjima opisuje kao biće koje utiče na atmosferske pojave i talo ču a i brani ljude i useve. Najpoznatiji običaj vezan za to je "Dodola" kao svojevrsno prizivanje Zmaja koji svojim moćima može da prekine duge periode suše. U drugoj prilici, kafa bi se približavali gradonosni oblaci koje su predvodile Ale i Aždaje, Zmaj bi uzletao na nebo a sa njega bi odskakale iskre i varnice. Tada bi se vodila ljuta borba medju oblacima kako bi se spasili usevi i egzistencija meštana.

Kada bi neki čovek došao u posed zmajevog pera, mogao bi da prizove Zmaja u pomoć. Jedan takav dogadjaj opisan je u bajci "Baš-Čelik".

Akvareli Ateljea Zmajolik, inspirisani bajkama, prikazuju zmajevo pero kao naročiti spoj prirode koja raste i razvija se iz vode i iskri i varnic pa tako čine moćni element našeg mitslog bića.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..