Razgovoru sa umetnicom je u ponedeljak, 11. marta u 16 časova u Muzeju savremene umetnosti. Razgovor sa Jasminom Cibic vodiće Una Popović, kustoskinja Zbirke fotografije, filma, videa i digitalnih medija MSU. Film ‘’Svetionici’’ je kinematografsko putovanje na kom upoznajemo osam žena koje prevode arhive radnika u kulturi iz zemalja pripadnica Pokreta nesvrstanih u muzičku kompoziciju. One dešifruju reči i pretvaraju ih u zvukove, muziku i koreografiju, a okupljaju se oko predloga za govor u kom bi se neostvarena obećanja iz prošlosti pretočila u tonsko obraćanje u okviru probe naše sadašnjosti.

Cilj ovog projekta, snimljenog na izolovanim građevinama sraslim s prirodnim okruženjem koje su nekada služile buđenju transnacionalne solidarnosti, jeste da u istoriju izgradnje sveta vrati ženski glas koji nedostaje.
 
Projekciju filma Svetionici možete pogledati u sali Miodrag B. Protić svakim danom od ponedeljka do nedelje od 10 do 18 časova, četvrtkom od 12 do 20 časova, dok je utorkom Muzej zatvoren.

Urednica Filmskog programa - Maja Kolarić, direktorka MSUB.
Koordinatorka FIlmskog programa - Kristina Armuš.

Jasmina Cibic (Ljubljana, 1979) svojim radom na filmu, skulpturi, performansu I instalaciji istražuje „meku moć” – kako se politička retorika uvodi kroz umetnost I arhitekturu, sa posebnim osvrtom na to kako država koristi kulturnu delatnost za sprovođenje svojih principa i ciljeva. Razotkrivanjem aspekata isprepletanog odnosa između umetnosti, roda i državne moći, umetnica gledaoce navodi da razmisle o strategijama koje se upotrebljavaju u izgradnji nacionalne kulture.

Uz obilje simbola i ikonografija, projekti Jasmine Cibic predstavljaju sintezu pokreta, scenskih efekata i glumačke rekonstrukcije. Performansi koje realizuje u filmovima I instalacijama čine da njena praksa deluje kao „igrani” ogled seciranja pojma države. U višeslojnom pristupu, primarni izvori se prepliću sa falsifikovanim pričama. Ovo namerno usložnjavanje proizvodi lako promenljiva značenja i podvlači istorijske nepoznanice I neistine, naročito u vezi sa rodnim ulogama u prošlosti. Cibic igra dvostruku igru tako što dekodira mehanizme moći dok istovremeno gradi sopstvene alegorijske strukture.
 
Jasmina Cibic je sa projektom „Za našu privredu i kulturu” predstavljala Sloveniju na 55. Venecijanskom bijenalu. Njeni nedavni nastupi obuhvataju samostalne izložbe u Muzeju savremene umetnosti u Lionu, Francuska, Muzeju umetnosti u Lođu, Poljska, Muzeju savremene umetnosti Ljubljana, Centru za savremenu umetnost u Glazgovu, Fondaciji FI u Montrealu, Centru za savremenu umetnost BALTIK u Gejtshedu, UK, Muzeju umetnosti u Krefeldu, Nemačka, projektu Orhus 2017, Danska, Fondaciji Esker u Kalgariju, Kanada, Muzeju savremene umjetnosti Zagreb, Muzeju savremene umetnosti Beograd, galeriji MGLC u Ljubljani i Muzeju Ludvig u Budimpešti, kao i kolektivne izložbe u Nacionalnom muzeju umetnosti 21. veka (MAXXI) u Rimu, na festivalu „Štajerska jesen” u Austriji, u Muzeju MOMA u Njujorku, Muzeju MUMA Monaš u Australiji, Centru za kustoske studije BARD, SAD, muzeju MARTa Herford u Nemačkoj i Muzeju umetnosti u Guangdongu, Kina. Njeni filmovi prikazani su u Galeriji Vajtčepel, na Filmskom festivalu u Puli, Filmskom festivalu u Londonu, festivalima „Kuća kultura sveta” (HKW) u Berlinu, u Luvru, na Dokfestu u Kaselu i Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Kopenhagenu. Jasmina Cibic dobitnica je nagrade „Jarman” (2021), Nagrade „Bijenala pokretne slike B3” (2020) i nagrada banke MAC International Ulster Bank i Fondacije Šarlotenborg (2016).
Njenu najnoviju monografiju Spielraum objavila je kuća DISTANZ Verlag u saradnji sa Centrom za savremenu umetnost BALTIK iz Gejtsheda i Muzejom savremene umetnosti Beograd, a monografiju NADA Muzej umetnosti Krefeld i kuća Kerber Verlag. Živi i radi u Londonu.

Svetionici, 2023.

Naručilac: IMMA, Irski muzej moderne umetnosti/ IMMA, Irish Museum of Modern Art

Koproducenti:
IMMA, Irski muzej moderne umetnosti/ IMMA, Irish Museum of Modern Art
Studio Vadington, London / Waddington Studios London
Produkcijska kuća Snaporazverein / Snaporazverein

Uz podršku: Laboratorija kolekcije umetnosti nesvrstanih zemalja, Centar savremene umetnosti Crne Gore (CSUCG) / The Laboratory of the Collection of the Non-Aligned Movement, The Center for Contemporary Art Montenegro (CCA Montenegro)

Ministarstvo kulture Republike Slovenije / Ministry of Culture of the Repubilic of Slovenia

Dodatno podržan od strane: JOGJA BIENNALE XVII, ZOOM EUROPA – CULTURAL ASSOCIATION FOR CENTRAL AND EASTERN EUROPE, THE NATIONAL OPERA AND BALLET LJUBLJANA, FRIENDS OF NOMAD.



<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..