U Domu kulture Studentski grad od 12 – 29. decembra,  Velika Galerija, Svečano otvaranje izložbe ,,NOVI GRAD! KO ĆE JOŠ DA ŽIVI NA OVOM PESKU?” - 75 godina od početka izgradnje Novog Beograda, je u utorak 12. decembra u 19 časova. Na otvaranju će govoriti: Bojan Bovan, predsednik opštine Novi Beograd, Vuk Žugić (Savez udruženja omladinskih radnih akcija) i msr Dragan Milošević, istoričar i autor izložbe. Cilj izložbe je da podseti na neponovljiv entuzijazam i trud uz koji je omladina gradila celu zemlju i Novi Beograd. Pred njima je te 1948. godine bila močvara, a danas imamo najveću opštinu u Srbiji sa najvećim brojem stanovnika.

Izložba je multimedijalnog karaktera i kombinovani su materijali iz fonda Narodne biblioteke Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Filmskih Novosti, Radio Beograda, Doma kulture „Studentski grad“ i privatne zbirke.

Tematskim panoima predstavljen je rad i život omladinskih radnih brigada. Na video bimu biće prikazan deo originalnog dokumentarnog materijala iz 1948. godine, kao i dokumentarni film koji je rađen povodom 30-godišnjice izgradnje Novog Beograda, a posetioci će biti u mogućnosti da vide izbor fotografija iz navedenih fondova.

Narodna biblioteka Srbije digitalizovala je svih 36 brojeva lista „Novi Beograd – list omladinskih ranih brigada na izgradnji Novog Beograda“ iz 1948. godine. Ovaj materijal dostupan je na sajtu NBS (https://digitalna.nb.rs) .

Biblioteka Doma kulture „Studentski grad“ će na otvaranju izložiti publikacije o Novom Beogradu iz svog knjižnog fonda.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..