Izložba Glassification.hu - Majstori stakla iz Mađarske, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Mađarskog instituta u Beogradu – Kolegijum Hungarikum i Muzeja primenjene umetnosti će biti otvorena u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u petak, 15. decembra 2023. godine, u 19 časova. Izložba Glassification.hu - Majstori stakla iz Mađarske kroz dvadeset remek-dela desetoro autora predstavlja presek savremene mađarske umetnosti u staklu koja po estetskoj vrednosti i tehnološkoj izradi trenutno zauzima jedno od prvih mesta u svetu.

Svoje radove na izložbi će predstaviti sledeći umetnici: Endra Gal, Laslo Lukači, Marta Edeč, Anita Daraboš, Peter Borkovič, Kira Laslo, Krištof Bihari, Balaž Šipoš, Ester Bose, Amala Đonđver Varga. Svaki umetnik je na izložbi predstavljen sa po dva predmeta stvorena specijalno za ovu izložbu.

Nakon Venecije i Londona, Beograd će biti sledeća ekskluzivna destinacija na kojoj će izložba Glassification.hu - Majstori stakla iz Mađarske biti predstavljena.

Izložbu će otvoriti: NJ. E. Jožef Mađar, ambasador Mađarske u Beogradu, Robert Kasab, direktor Mađarskog instituta u Beogradu i Biljana Jotić, direktorka Muzeja primenjene umetnosti.

Izložba će u Muzeju primenjene umetnosti biti otvorena do 10. januara 2024. godine.

Iako je savremeno mađarsko staklo trenutno među prvima u svetu, Mađarska do sada nije iskoristila taj svojestveni umetnički potencijal u izgradnji i komunikaciji svog kulturnog imidža i identiteta, mada ima čime da se ponosi i iz istorijske i iz savremene perspektive.

Ovu prazninu popunjava međunarodna turneja izložbe Glassification.hu u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske, koja će biti predstavljena na petnaestak lokacija tokom dve godine.
Izložbeni materijal čine staklene skulpture, remek – dela koja će izazvati najjače utiske kod posetilaca i profesionalaca, istovremeno predstavljajući standard svetske klase, kako u pogledu estetskih vrednosti, tako i u pogledu tehnoloških kvaliteta zahvaljujući primeni jedinstvenih, novih zanatskih tehnika izrade, čiji su mađarski majstori često jedini predstavnici u svetu.

Izložba pruža uvid u tehnološku raznovrsnost tipičnu za savremeno mađarsko staklo, sastoji se od skulptura koje karakteriše visok nivo apstrakcije, a ne figurativnih kompozicija. Visok umetnički kvalitet radova potvrđuje činjenica da su njihovi kreatori, među kojima su i mladi umetnici, dobitnici više od trideset značajnih domaćih i međunarodnih nagrada, a više od pedeset njihovih dela nalazi se u najistaknutijim javnim kolekcijama u Mađarskoj, Evropi i svetu.

Naziv izložbe pozajmljuje retko korišćenu englesku imenicu glassification, odnosno transformaciju u staklo. Osim što semantički prikladno odgovara temi, ova reč je i referenca na termin gejmifikacija, a istovremeno je ritmična i privlačna po svom zvuku. Sufiks .hu se odnosi na digitalno doba i stvara snažnu vezu sa Mađarskom.
Kustos i vođa projekta: Rita Marija Halaši

Profesionalni partner za saradnju: Društvo mađarskih umetnika stakla
Stručni konsultant: Eleonora Balog
Profesionalni sponzor: Rakoši Glass
Muzej partner: Muzej primenjene umetnosti, Budimpešta
Dizajn izložbe: de_form, Tamaš Boldižar
Video: Atila Varga Koritar
Fotografija: Viktoria Đorfi
Zvuk: Agnes Klara Mate
Kulturni partner: Kuća muzike, Mađarska

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..