Od 14. do 26. novembra 2023. u Galeriji Doma omladine Beograda može se pogledati izložba „Norma II“ Dejana Krstića, kao izbor iz serije radova koji su rezultat višedisciplinarnog istraživačkog rada sa opštim ciljem prikaza formiranja identiteta, pojma slobode i njenog značaja za pojedinca. Ovo istraživanje podrazumeva upotrebu različitih metoda, poput na primer vođene fantazije koja je kao para-metod poznata po uključivanju nesvesnog, a sa ciljem promene ponašanja i osećanja. Svojom konstrukcijom, postavka aludira na strukture, pokret i oscilacije unutar zadate norme. “Norma II” prikaz je konstelacija mira, pritiska i prinude.

Izložba „NORMA ll” nastavak je istoimenog projekta sa dodatnim objedinjenim i proširenim prikazom višedisciplinarnog istraživačkog rada koji teži prikazu formiranja identiteta, pojma slobode i njenog značenja za pojedinca. U središtu istraživanja radova predstavljenih na ovoj izložbi jeste ljudsko ponašanje i vrednosti koje on usvaja kao ispravne i neophodne za dalji rast, kao i ispunjavanje pred njega postavljenih očekivanja.

Ambijentalnu celinu izložbe čini spoj multimedijalnog i tradicionalnog likovnog izraza. U svom narativu, radovi novih medija diktiraju ambijentom prostora, dok crteži daju vizuelnu interpretaciju odnosa ranjivog i snage otpora prikazanog na telu muškarca. Figure na crtežima izolovane su iz prostora, većinski postavljene na crnu pozadini bez prikaza lica, dodatno aludirajuću na problem gubljenja identiteta u naporima prilagođavanja normativima. Bez prikaza figure u njenoj celini stavlja se akcenat na fragmentaciju. Taj osećaj podvojenosti pojedinac može iskusiti tokom procesa inicijacije ideje postavljenog standarda koji je u mogućem kontrastu sa ličnim potrebama i uverenjima. Težnja za prijanjanjem normativima potiče od strane duboko urezanih, ustanovljenih načela ponašanja koja se ciklično nameću i prenose u društvu bez osvrta na sveopšte prisutni i jasno vidljiv diverzitet potreba današnjeg pojedinca. Unutrašnji konflikt nastaje zbog odupiranja nametnutim uverenjima koje biva praćeno spoljašnjom osudom ili odbacivanjem, dok prihvatanje i prilagođavanje istim vodi ka otežanom procesu spoznaje ličnih osećanja i potreba. Referišući na aktuelna društvena saznanja koja omogućuju dodatni uvid i shvatanje diveziteta osobina, otvara se pitanje odnosa društvene celine koja u koegzistenicji sa savremenim kontekstom odbija promenu ili proširenje ustanovljene norme. U celini, izložba kroz pomenuti narativ predstavlja prikaz konstelacije mira, pritiska i prinude elemenata koji u različitim parametrima definišu identitet muškarca kao pojedinca ili kao nametnuti ideal.
Dejan Krstić

Dejan Krstić, rođen je 1994. godine u Loznici. Diplomirao je 2017. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na likovnom departmanu, odsek Slikarstvo. Master studije je takođe završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, katedra za crtanje, 2019. godine. Do sada je organizovao šesnaest samostalnih izložbi po konkursu i projektu. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Selektovane samostalne izložbe:

2023. Izložba „Norm“ Jelsa Art Bijenale (JAB) Jelsa, Hvar, Hrvatska
2022. Izložba “Mysterious” Edwin-Scharff-Haus Ulm, Ulm, Nemačka
2022. Izložba “Fantazija o slobodi” Galerija SULUV, Novi Sad, Srbija

Radio je na više domaćih i međunarodnih projekata od kojih se izdvaja selekcija za učešće na masterklasu Marine Abramović održanog u Beogradu, 2019. godine. Od 2020. godine aktivan je član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV).

Galerija Doma omladine Beograda
Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..