Izložbu NOVA PREDMETNOST, postavljenu na dve lokacije – Galerija Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48) i ARTE galerija (Andrićev venac 12), koja sadrži 30 radova sedam fantastičnih umetnika koji su stvarali u drugoj polovini prošlog veka, možete posetiti još samo nekoliko dana, odnosno do nedelje 5. novembra. Dela Radomir Damnjanovića Damnjana, Branka Miljuša, Radomira Reljića, Dragoša Kalajića, Dušana Otaševića, Peđe Neškovića, Bore Iljovskog –  povezuje činjenica da su se 1960-ih, ‘70-ih i ‘80-ih godina zajedno integrisali u novu struju koju kritika najpreciznije opisuje kao novu predmetnost.

Svi autori čiji su radovi predstavljeni na izložbi su snažne, autentične umetničke ličnosti. Fenomen nova predmetnost, međutim, pravi vezu između njih. Od 1960-ih za njihov rad je karakterističan povratak intenzivnom koloritu, znaku, simbolu, predmetu, figuri, naraciji, priči, i velikom formatu, koji je upravo specifičan za poetiku nove predmetnosti.

ARTE galerija i Studentski kulturni centar ovom izložbom otpočinju direktnu saradnju na realizaciji izložbenog programa u nedavno renoviranoj Galeriji Studentskog kulturnog centra. Namera ove dve kulturne institucije prvom zajedničkom izložbom je da istaknu umetnike čije karijere su u velikoj meri oblikovane i afirmisane izlaganjem u Studentskom kulturnom centru, a zahvaljujući kojima je Studentski kulturni centar postao institucija od nemerljivog značaja za razvoj savremene umetničke i kulturne scene.

Veoma je važno što je ova izložba sedmorice autora prikazana u ovom trenutku, sa vremenske distance potrebne da se sagleda njihov značaj za istoriju umetnosti i savremenu umetničku praksu sa ovih prostora.

Autori koji su posetili izložbu ističu da je za njih na poseban način značajno da vide slike nastale pre više od pet decenija, a o kojima se, po napuštanju njihovih ateljea, na najbolji način vodi računa u okvirima privatnih kolekcija. U tome je jezgrovito sadržan značaj projekta Kolekcionar kao kustos i selektor – upravo su kolekcionari zaslužni za očuvanje neretko najznačajnijih dela iz opusa umetnika, i ARTE galerija to ističe ovom izložbom.

ARTE galerija se, uporedo sa izlagačkom, bavi i izdavačkom delatnošću, te je svaka izložba ispraćena novom publikacijom. Tako će biti i za ovu važnu izložbu, a knjiga pod naslovom Kolekcionar kao kustos i selektor – Nova predmetnost  izlazi tokom novembra meseca.

Trajanje izložbe: 18. 10 – 5. 11. 2023.
Adrese: Kralja Milana 48 (Galerija SKC), Andrićev venac 12 (ARTE galerija) (Beograd)
Radno vreme: PON–PET: 11–19 h, SUB: 10–15 h
Ulaz: Besplatan

Foto S.Veljovic

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..