Od 12. septembra – 1. oktobra 2023. u Galerija „Anastas Jovanović", MPU. Izložbu će otvoriti u utorak 12.09 u 12h, NJ.E. gospodin Imamura Akira, ambasador Japana u Srbiji, a goste će pozdraviti Biljana Jotić, direktorka MPU. Ova putujuća izložba, sastavljena 2015. fokusira se na štampane grafičke radove iz 1970-ih, što se može videti u radu 14 umetnika koji su pomogli da se razvije štamparski pokret u svetu savremene japanske umetnosti. Izložba je podeljena u dva dela: „Doba fotografskog izraza" i „Slike autonomne materije". 1957. godine Vlada Japana pokrenula je Međunarodnu bijenalnu izložbu grafike u Tokiju kao deo svoje posleratne kulturne politike.

Nagrađen Međunarodnom velikom nagradom na šestom izdanju bijenala 1968. godine, Tecuja Noda je transformisao fotografske portrete svoje porodice u štampane grafičke radove. Njagova dela bila su značajna po tome što su ilustrovala velike promene u štampi na međunarodnom nivou, i potvrdila da postoje paralele između trendova u savremenoj grafici i savremenoj umetnosti. Sedamdesetih godina prošlog veka došlo je do brzog porasta japanskih dela koja su usvojila Nodin metod pretvaranja fotografija u štampane grafike, što ujedno dovodi do zlatnog doba u štampi. Dok predstavlja važne trendove u štampi tokom 1970-ih, ova izložba se fokusira na štampu inspirisanu trendovima u savremenoj umetnosti istog perioda.

Prvi deo izložbe – „Doba fotografskog izraza"

Sa porastom fotografija i štampanja, i uplivom moćnog medijuma televizije, koja je pratila ekspanziju proizvodnje i potrošnje šezdesetih godina prošlog veka i 70-ih godina, japansko društvo je postalo preplavljeno slikama. Tokom ovog perioda, nove tehnike kao što su sitotisak i ofset štampa, koje su olakšale transformaciju fotografskih slika, brzo su se razvile. Umetnici čije radove ćemo videti u ovom delu izložbe su Tecuja Noda, Кosuke Кimura, Akira Macumoto, Satoru Saito, Hideki Кimura i Sakumi Hagivara.

Drugi deo izložbe – „Slike autonomne materije"

Između 1968. i ranih 1970-ih, u umetnosti se pojavio novi trend u kome su kamen, drvo, papir, pamuk i čelični limovi predstavljeni kao dela, ponekad samostalno, a ponekad u kombinaciji jedni sa drugima. Кao produžetak ovog pokreta, štampani radovi, sa minimalnom manipulacijom slike i dozvolom da  materijali, kao što su blokovi za štampanje, papir i mastilo, govore sami za sebe, doveli su do proširenja koncepta štampe i stvaranja novog trenda. Umetnici koji izlažu u ovom delu izložbe su Điro Takamacu, Кacuro Jošida, Кođi Enokura, Šoići Ida, Tacuo Кavaguči, Li Ufan, Micuo Кano i Arinori Ičihara.

Sponzor otvaranja: Toyo Tire Serbia d.o.o.

Organizatori: Japanska ambasada u Republici Srbiji i Japanska Fondacija, u saradnji sa Muzejom primenjene umetnosti u Beogradu

Ulaz na izložbu je slobodan

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..