U utorak, 12. septembra, u 19 časova, otvara se izložba fotografija Saše Petričića. Petričić je afirmisani novinar i nagrađivani umetnik fotografije, pisac i reporter. Rođen u Beogradu, odrastao u Torontu, on je građanin Toronta i Beograda. Ceo život posvetio je usavršavanju svog stila vizualnog pripovedanja – koristeći žurnalizam i umetničku fotografiju da objektivom zabeleži spontane momente, kadrove iz života bogate bojom i atmosferom. Tokom tri decenije profesionalnu karijeru žurnaliste Petričić je proveo putjući svetom i svedočeći svojim dokumentarno-umetničkim radovima o najrazličitijim dođajima. Кao dopisnik za CBC News donosi kanađanima, u slici i reči, fascinantne priče sa svih kontinenata.

Iz Jerusalema i Pekinga, a pokrivao je ratove u Siriji, Gazi i Avganistanu kao i proteste od Haitija do Hong Кonga. Njagove reportaže zabeležile su i političke preokrete i društvene promene ali i strahote prirodnih katastrofa, zemljotresa, tajfuna i cunamija u Japanu. I to uvek sa okom za ljudske priče o kojima ne čujemo u vestima, što neposredno referiše i sam naslov izložbe „Beli svet u koloru“ koju je umetnik odabrao za beogradsku postavku.

Izložba Saše Petričića u Beogradu predstavlja značajan događaj na savremenoj vizuelnoj sceni i izuzetna je prilika da se domaća publika prvi put upozna sa izborom (oko 30 fotografija) iz ovog bogatog stvaralaštva.

Saša Petričić je rođen u Beogradu 1963. godine, a porodica se 1967. seli za Кanadu gde otac arhitekta nastavlja svoju karijeru. Saša se školovao na Carleton University, Hope College, North Toronto Collegiate Institute. Dobitnik je kanadske nagrade za najbolju nacionalnu reportažu.
 
Кanadska ambasada u Beogradu je podržala realizaciju ove izložbe.

 

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..