CultureHub i La MaMa iz Njujorka, sa kolektivom Eho animato iz Beograda, organizuju druge međunarodne susrete „Mapiranje solidarnosti" (01- 03. septembar, UК Parobrod). Nakon izuzetno uspešnog međunarodnog skupa „Solidarnost: digitalne strategije za kreativnu otpornost" (jul, 2021.), CultureHub i La Mama iz Njujorka sa kolektivom Eho Animato iz Beograda pripremaju nove kreativne susrete pod nazivom „Mapiranje solidarnosti". Drugi po redu međunarodni skup održava se od 01. do 03. septembra u UК Parobrod i okuplja internacionalne i regionalne umetnike, koji će kroz niz radionica i kreativnih razmena istraživati mogućnosti za stvaranje novih modela podrške i solidarnosti. Umetnici iz različitih oblasti imaće priliku da prošire polje svoje prakse i da se povežu sa kolegama širom sveta. Umetnicima i organizacijama potrebne su nove strategije za borbu protiv društvene i kulturne izolacije.

Tema „Mapiranje solidarnosti" izabrana je kao odgovor na promenu klime u kojoj se odvijaju umetničke prakse. Ovaj projekat odgovara na postojeće izazove deleći hibridne strategije za kreativno prilagođavanje, koje integrišu digitalni pristup sa živim izvođenjem i povezuju lokalno stvaralaštvo sa globalnim.

Učesnici ovogodišnjeg skupa su La MaMa, CultureHub, kolektiv Eho Animato, Doplgenger duo, Efemerne konfesije – Markiza & Dekadenca, Selma Selman i Nemanja Stojanović.

Poslednjeg dana skupa, u nedelju, 03. septembra u 20 časova publika će imati priliku da prisustvuje javnoj projekciji video rada koji uključuje odgovore umetnika na temu solidarnosti. Ovaj audio-vizuelni performans biće održan ispred UК Parobrod i otvoren je za javnost.

Čuveno njujorško pozorište La MaMa već decenijama istražuje granične i inovativne umetničke forme - te je pre 13 godina, zajedno sa Institutom za umetnost iz Seula, oformilo platformu za istraživanje novih tehnologija i izvođačkih umetnosti - CultureHub. Кoristeći savremene tehnologije i digitalne alate, oni proširuju tradicionalne okvire izvođačkih umetnosti, stvarajući performanse na daljinu u kojima sarađuju umetnici iz Njujorka, Seula, kao i drugih gradova sveta u kombinaciji živog i digitalnog izvođenja.

Кolektiv Eho animato i CultureHub, uz podršku La MaMa pozorišta, već nekoliko godina kontinuirano rade na povezivanju lokalne umetničke produkcije sa međunarodnom scenom, kroz koprodukcije i razmenu znanja u oblasti novomedijskih umetnosti.

Podršku projektu je pružila je Ustanova kulture Parobrod, kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Fond za međusobno razumevanje (TMU).

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..