Izložba „What if I die with this song inside" umetnika Marka Reeboskica biće otvorena u nedelju, 13. avgusta sa početkom u 20 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija. Na novoj izložbi Galerije ŠTAB i Umetničke inicijative KvART BW  biće prikazani  umetnički radovi mladog autora Marka Reeboskica rađeni u batika tehnici, koja podrazumeva intervencije na tkanini uz pomoć voska. Ovom za neše podneblje egzotičnom tehnikom umetnik se upoznao tokom boravka u Jogjakarti u Indoneziji, u kojoj je boravio posle završenih master studija u Hanoju.  Primenjujući drevnu tehniku u savremenom obliku, Reeboskic otvara pitanja o odnosu pojedinca prema starim tradicijama u sadašnjem trenutku.

"Savremeno doba tretira svest o različitostima kao nepoželjnu i blasfemičnu – teži da razlike učini nevidljivim, da stavi znak jednakosti između oprečnih, katkad potpuno nespojivih pojmova i pojava. Nasuprot tome, Reeboskicev batik slavi autentičnost i kulturološke pojave specifične za određenu geografsku sredinu. Primena tehnike batika u savremenom stvaralaštvu omaž je kulturama koje pretrajavaju i odolevaju vremenu uprkos razvoju visokih novih tehnologija. Na izvestan način, ovi radovi predstavljaju Reeboskicev putopis, belešku o mislima i osećanjima prouzrokovanim boravkom u nepoznatoj sredini u kojoj se pojedinac, iako stranac, oseća komforno, lagodno a opet uzbuđeno novim i nepoznatim" – Smiljka Čabraja, istoričar umetnosti

Marko Reeboskic je rođen 1994. godine u Beogradu. Ima master diplomu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirao na katedri za Unutrašnju arhitekturu 2019. godine. Tokom master studija, Marko se usavršavao i na Vijetnamskom Nacionalnom Univerzitetu u Hanoju, na odseku za Dizajn enterijera. Nakon godina fokusiranih na arhitektonsku praksu i studije, Marko 2019. upisuje jednogodišnji likovni kurs na Indonežanskom Institutu Umetnosti u Jogjakarti, gde počinje istraživanje kroz tradicionalne metode ekspresije, sa fokusom na sliku i skulpturu. Trenutno živi i radi u Beogradu gde se pridružuje lokalnoj zajednici u stvaranju umetnosti i umetničke scene.

Izložbu "What if I die with this song inside" organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 26. avgusta 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

 

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..