Izložba „The Age of Predators" umetnika Tibora Lazara biće otvorena u petak, 28. jula sa početkom u 20 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija. Autor svoje stvaralaštvo usko vezuje za teritoriju Vojvodine i prelaz između 19. i 20. veka. Ovo je period kada je građanstvo opremalo svoje domove skupocenim porcelanskim figurama i ručno rađenim goblenima koji su se kao izuzetna vrednost porodično čuvale i prenosile iz generacije u genaraciju. Nešto siromašniji slojevi društva težili su da isprate zadati trend i svoje domove su ukrašavali goblenima i porcelanom znatno lošijeg kvaliteta koji su se nalazili na samoj granici sa kičom.

Tibor se sa nostalgijom i ironijom igra sa kanonima prošlosti, svestan njihove promenljivosti i nestalnosti. Pri tome se služi umetničkim postupcima karakterističnim za pokrete sa društvene margine, često slika sprejevima i drugim materijalima koji su omiljeno sredstvo izraza ovih umetničkih asocijacija. U Lazarevim slikama ostvaren je susret ovih po mnogo čemu suprotstavljenih estetika i umetničkih strategija.

Istoričarka umetnosti Tamara Kucor zapaža specifičan proces Tiborovog rada - „Počinje sa crtežom, a zatim kontinuirano nanosi mnogobrojne nijanse crne i bele boje. Monokromni sloj predstavlja devetnaesti vek i jedan od njegovih ključnih izuma: fotografiju. U poslednjoj fazi na platno se nanosi boja koja evocira foto kolorizaciju, preteču fotošopiranja, odnosno naknadno bojenje fotografija. Nanošenjem bojanih fleka poput onih na grafitima unosi jedan novi element, na scenu stupa ulična umetnost i ulična kultura, koja zauzima posebno mesto u umetnosti Tibora Lazara".

Tibor Lazar (Bečej, 1980) diplomirao je 2004. godine na slikarskom odseku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a potom i na magistarskim studijama 2008. godine. Učestvovao je u postdiplomskom programu u Sierre-u (Švajcarska) u školi Ecole Cantonale d'Art du Valais. Boravio je u rezidencijalnom centru GLO'ART, u Lanakenu (Belgija). Učestvovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Nagrađen je nekoliko puta, a njegovi radovi se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama.

Izložbu „The Age of Predators" organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 10. avgusta 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..