Umetnički prostor U10 (Kosovke devojke 3) pokreće novi umetnički projekat "Podijum". "Podijum" je programski format nastao sa ciljem da podrži grupe mladih profesionalaca koji rade u polju umetnosti i kulture, a koji teže kolektivnom organizovanju i delovanju. Program koji će trajati 12 nedelja od 15. jula do 20. septembra i realizovaće se u saradnji sa različitim kolektivima, inicijativama i podrazumevaće izložbe, vežbe, javne programe, koncerte, radionice, performanse, prezentacije, performativne akcije, diskurzivni program i dr. Projekat će biti otvoren u subotu, 15. jula od 18 časova programom nazvanim „Razbijanje leda" koji će obuhvatati matine žurku i druženje sa učesnicima projekta.

-  Subota, 15. jul od 18.00 do 22.00
RAZBIJANJE LEDA – Umesto otvaranja
Matine žurka, druženje sa učesnicima projekta Podijum

-  Građenje DRUGE KUĆE / Druga kuća d.u.o. // *tokom čitavog trajanja Podijuma

Društvo udružene odgovornosti od svog osnivanja razmišlja o svojoj Drugoj kući, privremenom i lako prenosivom misaonom mestu. Na početku Podijuma, nakon više od dve godine zajedničkog rada, Društvo želi da započne njeno građenje sa idejom da karakter prostora odražava prirodu njihovog udruženja. Razmišljajući o materijalu, odlučuju se da je sagrade od tekstila sastavljenog od ličnih tkanina, kao i zategnutih sajli prikačenih na zidove privremenog mesta na kom se nalaze. Druga kuća zamišljena je kao mesto koje beskrajno raste, zato pozivamo sve zainteresovane da se pridruže doniranjem različitih tekstilnih materijala ili učestvovanjem, šivenjem, ušivanjem materijala za građenje zajedničke Druge kuće. Svako ko učestvuje u građenju kuće postaje njen stanar.
Napomena za donatore: što veći komadi različitih tekstilnih materijala bi bili idealni za našu kuću.

-  Od 15. do 20. jula // PREDSTAVLJANJE - OVO JE DRUŠTVO UDRUŽENE ODGOVORNOSTI / d.u.o.

Tokom prve nedelje Podijuma, članovi kolektiva predstaviće Društvo udružene odgovornosti / d.u.o. kroz različite formate – otvorena vrata za publiku i pristup kompletnoj arhivi projekta u Umetničkom prostoru U10; radionice poezije. A povodom i samo tokom trajanja Podijuma, d.u.o. pokreće podkast – seriju jutarnjih razgovora o različitim temama i sa najraznovrsnijim sagovornicima (prolaznici, učesnici, saradnici), pod nazivom „Pillow talk” („Razgovori na jastuku”).

-  Nedelja, 16. jul u 19.00
RADIONICA KOLEKTIVNE POEZIJE

„Nadam se da idem tamo gde idu i svi, jer mislim da je oblak veliki”
*broj učesnika je ograničen, prijavite se do petka 14. jula do 23.59 na mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
Za učešće u radionici nije potrebno nikakvo predznanje.
Poezija koja nastane tokom ove radionice biće prikazana u okviru izložbe „Nemoguće da je nemoguće. Podijum 2023 – Društvo udružene odgovornosti"

-  Od 17. do 19. jula, svakim danom od 8.00 do 17.00
RAD OD DRUGE KUĆE – WORK IMITATES ART

Izložba živih skulptura, samooblikovanih radnika umetnika i umetnika radnika. Umetnički prostor U10 postaje druga kuća za rad od kuće za sve one koji žele da postanu i eksponati i umetnici.
Dobrodošli su svi koji žele da se izložimo zajedno, dok radimo, čupamo se i sadimo.
FILMSKI PROGRAM „ARTIST NO-NO ili UMETNICI SU NAJGORI”

Ponedeljak, 17. jul u 19.00 film o piscu
Utorak, 18. jul u 19.00 film o slikaru
Sreda, 19. jul u 19.00 film o arhitekti

-  Od 21. do 28. jula
CHANGING PERSPECTIVES (UNTIL WE LIKE THEM)

Izložba grupe fiftEEEEEEEEEEEEEEEn iz Hochschule für Bildende Künste, Braunšvajg

Otvaranje u petak 21. jula, u 19.00

20.00 Performans Rose Texier: „Turn a way from the stars”
20.30 Outerra (Band): Marko Paunović, Anđelina Mićić, Vanja Dabić

*Radno vreme galerije od 22. do 28. jula biće od 12h do 20h.

Izložba „Menjanje perspektiva (dok nam se ne dopadnu)” grupe fiftEEEEEEEEEEEEEEEn u Umetničkom prostoru U10 u Beogradu istražuje koncept neuspeha u svoj njegovoj složenosti, od ličnog do društvenog, i od malih do velikih. Naše zajedničko mišljenje počiva na pitanjima poput: ko zapravo određuje, pregovara i menja šta tačno znači biti neuspešan u nečemu? Kome je to korist ako se razmišlja u ovim kategorijama? Kako se to odražava na društvene strukture? Kako razmišljati drugačije i otvoriti nove prostore za akciju? Šta se u našem društvu sada smatra neuspehom, a šta u prošlosti? U kojoj meri se iz neuspeha mogu izvući zanimljivi uvidi – i kao uslov umetničke prakse i kao njen sadržaj?

Naše okupljanje je pokušaj – mogao bi biti i neuspeh, da pokušamo da damo odgovore kroz naše radove i ilustrujemo političku relevantnost prikazanih radova oslanjajući se na njihov odnos prema teorijama kao što su performativnost (Džudit Batler), neproduktivna potrošnja (Žorž Bataj), (post-)moderni režimi istoričnosti (Rajnhart Kozelek), akumulirano vreme (Boris Grojs) itd. Tako su radovi društveno-politički kontekstualizovani, kako bi se konačno postavili temelji za estetiku neuspeha i „ozvučili” njen društveni značaj.

Grupu fiftEEEEEEEEEEEEEEEn čine: Luis Kürschner, Anna Görnitz, Max Bergmann, Andreas Baumgartner, Luisa Walther, Asta Gröting, Rose Texier, Luca Rohringer, Aleksandra Saša Jeremić, Charlotte Kremberg, Maria Conrad, Elja Ora, Matilda Finsterbuch, Moriz Hertel.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..