Od petka 30. juna čačanska publika i gosti našeg grada imaće priliku da se upoznaju  sa izuzetnim fotografskim opusom Milenka Savovića, majstora fotografije Foto saveza Srbije. Tematski i sadržajno - prilagođeno prostoru Galerije, Savović kroz svoje fotografije prikazuje sekvence lišene prizora proste atrakcije i senzacije. Prizore koje većina nas ne primećuje – i sam autor potvrđuje kako ih ne vidimo svojim očima zamućenim lošom svakodnevicom – Savović prevodi u fotografske slike odnosno foto eseje vođen shvatanjem da „vidljivo nije isto što i vizuelno“. Razotkrivanjem realnih situacija Savović sopstvene impresije viđenog i uočenog suštinski promatra na nivou fenomenološkog kroz serije fotografija definisanih ikonografijom urbanog.

Iz potpuno nove vizure, sa osećajem nekakve sakralne uzvišenosti, bilo da su sasvim obični ili egzotični, ovi prizori se posmatraju netremice najčešće kao zaleđene slike koje, ne nužno, imaju svoj narativ.

Savovićeve fotografije nisu svedene na prostu vidljivost, one su odraz emocije, pronicljivosti i kontinuuma elemenata vizuelne pojavnosti - linije, površine, dubine, boje, forme, svih elemenata koji kompoziciji daju moć istine, nevezano za suštinsku prirodu fotografske slike.

Autorska izložba Milenka Savovića, majstora fotografije Foto saveza Srbije, člana ULUPUDS-a, pozicionira posetioca u centar tematskog događanja kroz jedinstven doživljaj vizuelne interakcije sa prostorom, gradeći spojeve i preplitanja uz utisak „ulaska“ posmatrača u fotografiju. Savovićev pristup, više karakterističan za likovno tj. vizuelno nego fotografsko poimanje, podrazumeva savršenost u prepoznavanju, uočavanju i isticanju detalja i elemenata prizora u specifičnom kontekstu, sa akcentom na emociji, karakterizaciji i narativnom momentu koji svaki posmatrač gradi za sebe.

Milenko Savović je rođen u Čačku 1952. godine. Umetničkom fotografijom se bavi od kraja sedamdesetih godina, jedan je od osnivača Foto kino kluba „Čačak“, angažovan na realizaciji velikih fotografskih smotri u organizaciji Foto saveza Jugoslavije i Srbije trokom osamdesetih godina. Zvanje majstor fotografije Foto saveza Srbije nosi od 2015. godine, kada postaje i član fotografske sekcije ULUPUDS-a. Učestvovao je na oko 220 kolektivnih i nekoliko samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, izlagao na izložbama savremene umetnosti. Nosilac je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti umetničke fotografije i višestruko nagrađivan u oblasti grafičkog dizajna i opreme knjiga. Fotografija je funkcionalno i kreativno nerazdvojni deo posla kojim se profesionalno bavi u sopstvenoj grafičkoj radionici „Artera“. Član je Umetničkog saveta Foto saveza Srbije, učestvuje u radu selekcionih i žirija za dodelu nagrada, aktivan u Foto grupi Format.

Izložba se realizuje u okviru projekta
ČAČANSКA RODNA - Čačak, prestonica kulture Srbije 2023.
programski segment Na kaldrmi
Umetnička galerija „Nadežda Petrović“
Čačak, cara Dušana 6

30. jun – 27. jul 2023.
utorak - petak,  od 10 - 20h
subota, nedelja, od 10 - 14h

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..