Samostalna izložba slika autorke Gabriele Vasić će biti otvorena 13. juna u galeriji Nikola Radošević, Uskočka 5, Beograd. Izložba je otvorena od 13 do 28. juna 2023. Na svojoj samostalnoj izložbi „PEJZAŽI SVESTI“ Gabriela Vasić se predstavlja sa novim slikarskim opusom, koji obuhvata dvadesetak radova srednjeg i većeg galerijskog formata uključujući i radove u formi triptiha i poliptiha. Autorka istražuje savremeni, tehnokratski pejsaž, plasiran putem Internetskih kanala komunikacija, ali u svoje slikarstvo ugrađuje i emocionalne vibracije za transformaciju svesti.

Obrađujući slike savremenog sveta kao distopijsku „ratnu turističku turu“ kroz klimatski modifikovan ambijent, autorka postavlja pitanje da li su ovi tehno pejzaži specifičan oblik (nevidljivog), geo-inženjerskog ratovanja, prizori prošlosti ili budućnosti?  Autorka stvara estetiku začudnog geo-političkog realizma, ali istovremeno, njene slike su isceljujuće. Estetski veoma privlačnim i kolorističnim pejzažima neba i tla, Gabriela Vasić harmonizuje slike savremenog, tehnokratizovanog sveta koji odiše neizvesnošću, zatrovanošću i ograničenjima. Slike Gabriele Vasić imaju specifično treperenje boja i pulsacije, a tonskom skalom asociraju na radove mističara Nikole Reriha, ruskog slikara 19 i 20. veka i poseduju emocionalni naboj, poput onog u slikarstvu moderniste Marka Rotka, ruskog emigranta u SAD. Stvarajući ambijentalne prizore savremenog tehno pejzaža u klasičnom slikarskom mediju „ulje na platnu“, autorka dekodira katastrofičke vizije savremenog sveta i u njih ugrađuje i  frekvencije isceljujuće tehnologije svesti, poput onih u vizantijskim ikonama.

Кroz svoj novi opus slika iz ciklusa Geografija 0.1. i Geografija 0.2., autorka vrši otklon od nametnute digitalne dematerijalizacije umetnosti i sveta, čija je i sama postala žrtva, gubitkom svih vizuelnih podataka sa hard diska (2021). Reflektujući katastrofičarske vizuelne narative sa Interneta, autorka nas poziva da preispitujemo izvore informacija i promišljamo svoju poziciju u odnosu na aktuelna istorijska dešavanja, uvodeći nas u proces „saučesnika“ za doživljaj sveta (izložbe), čiji smo savremenici. Informacije imaju moć u onoj meri u kojoj su kredibilne ili im mi damo moć. Vizuelna kultura je postala alat za oblikovanje svesti, a na nama je da ove informacije preispitujemo i istražujemo autentičnost plasiranih sadržaja.

Iako je čovečanstvo je izgubilo poverenje u svet, a posebno u medije i Internet, umetnik danas je u obavezi da preispituje svet informacija i da dekonstruiše medijske narative, veruje Vasićeva. Кoristeći sadržaje drugih autora sa Interneta, umetnica postaje hroničar, ali i tumač (klimatskih) trendova u dobu informatike i „Post truth times“ (Vremenu posle istine), kada više ne možemo da razlučimo laž od istine, prirodu od tehnologije, stvarnost od fikcije. Fikcijom oblikujemo stvarnost, kroz medije, politiku, ratove, ali i umetnost. Кolika je moć umetničke slike u transformaciji svesti? Možemo li se kroz umetnost isceliti, kreirajući vizije koje harmonizuju stvarnost? Кoja bi bila uloga odgovornog/svesnog umetnika u aktuelnom svetu? Čovekovo prirodno stanje, nije stanje koje mu se nameće globalističkim trendovima i kakvim ga oblikuju oni mediji u službi  tradicionalne paradigme moći i krupnog kapitala. Da li čovek još uvek ima slobodnu volju da bira život kakav želi ili u njegovo ime, odlučuju neki drugi? Da li se kroz harmonizaciju svesti u ljubavi, radosti, miru i saosećanju, možemo kao čovečanstvo ujediniti i vratiti moć i slobodu ljudima? Saglasni u stvaranju isceljujućih vizija, svojom svešću, lišeni strahova, mržnje i agresije, stvorimo Novi Svet Harmonije, jer sve(t) je frekvencija, a sve(s)t se neumitno menja, poručuje autorka.

Deo iz kataloga za izložbu, tekst sastavila Gabriela Vasić.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..