Izložba "Krici i šaputanja" umetnice Ljiljane Drezge biće otvorena u sredu 7. juna u 19 časova u Galeriji Štab, Bulevar Vudroa Vilsona 14, Galerija, Ulaz II. Posetioce očekuje jedna potpuno nova i netipična izložba Ljiljane Drezge koja se samo svojim imenom oslanja na prethodnu. Naziv izložbe "Krici i šaputanja" nesvesno je dao reditelj Živko Nikolić, koji je posle treće posete izložbi u Cvijeti Zuzorić 1981. godine, preneo autorki svoju impresiju da su za njega to slike istoimenog Begmanovog filma.

Nemiran i temperamentan duh umetnice je u stalnom traganju i istraživanju sopstvenih granica i težnji stigao do apstrakcije. Ljiljana Drezga je kroz svoje slikarstvo i život prešla brojne kontinente, zemlje i teme u čemu je nezaustavljivo vodila svestranost i energičnost koju Olja Ivanjicki opisuje kao ženu zlatno-žute aure. Kroz svoje slikarstvo istraživala je život, smrt i ljubav. Telo, telesnost i ženska putenost, životinje, pečati, simboli, maske i Gejše samo su neki od punktova oko kojih gradi autentičan likovni jezik.

Analizirajući njeno delo Dragoslav Srejović zapaža - „Ljiljana Drezga je istovremeno i univerzalni umetnik shvatljiv na svim meridijanima, sav u tokovima savremenog mišljenja kako kičicom tako i svojim idejama. Njeno slikarstvo je velika himna u slavu ljubavi koja pobeđuje smrt činom neprestanog plođenja i rađanja.” Njegove reči možda najobuhvatnije opisuju samu umetnicu koja je bila i ostala nepokolebljiva zaljubljenica u život i čoveka.

Ljiljana Drezga rođena je u Beogradu.  Srednju školu pohađala je i završila je u Santjagu de Čile i Havani. Likovno obrazovanje stiče u Buenos Airesu na "Academia de Pitman de belias artes". Član je ULUS-a od 1976. godine. Njene slike nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i svetu.

Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu do 16. juna, svakog dana od 10 do 21 h. Ulaz u Galeriju ŠTAB je slobodan.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..