Umetnik Predrag Terzić predstaviće beogradskoj publici ove jeseni u Galeriji Doma Omladine novu seriju fotografija, kao i veliki print, koji su inspirisani sportom, tačnije košarkom. Izložbu pod nazivom Životni polet (Elan Vital) otvoriće košarkaški stručnjak i najuspešniji trener Partizana Duško Vujošević 31. oktobra 2011. godine, sa početkom u 19.00 časova.
Rad Životni polet (Elan Vital) Predraga Terzića sastoji se iz niza vizuelno rešenih košarkaških napada na terenima Beograda, Zaječara, Čačka, Herceg Novog, Kraljeva i Vroclava (Poljska). Unutar ovakvih intervencija u prostoru, mogu se nagovestiti načini oblikovanja i prezentovanja teoretskih okvira, koji dolaze od strane košarkaškog trenera koji svoje ideje prenosi na teren.

Zahvaljujući ovakvom načinu rada, većini gledaoca moguće je objasniti i prikazati snagu trenutka i odlučnost trenera i igrača da dogovorenu odluku izvedu na košarkaškom terenu. Trenutak kada se dogovorena taktika sprovede u delo, u većini slučajeva rešava dilemu o pobedniku i dovodi celokupno gledalište i protagoniste do sjedinjavanja u zajedničkom trenutku koji je neponovljiv, odnosno dovodi do pojave singularnosti. Upravo pomenuti trenutak pravi razliku, u kome se jedna sportska igra prenosi na teren umetnosti, i gde se postignuta singularnost može čitati kao umetničko delo.

Životni polet (Elan Vital) sadrži u sebi potrebu da se ovakvi mometni zabeleže i zapamte i da se pokušaju rekonstruisati, a sve u cilju sećanja i obnavljanja trenutka to je bilo. Trenutak koji ostaje zabaležen u sećanju i kao takav, ima potrebu da se javlja i da bude ponovo ostvaren. Ne u onom okviru i okruženju u kome je zapamćen, jer je to nemoguće, već u novom okruženju, sa novim akterima i sa novim osveženim sećanjem na trenutak koji se desio.

Izložba će trajati do 14 novembra 2011. godine.

BIO


Predrag Terzić diplomirao je 2000. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića. Magistrirao 2004. godine, kod istog profesora. Član ULUS-a od 2001. godine. Nakon završetka magistarskih studija intezivnije izlaže u zemlji i inostranstvu. Nekoliko puta je bio u najužem izboru za izložbu godine koju dodeljuje dnevni list Politika (2001, 2003.).  Radovi Predraga Terzića se nalaze u više privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu. U proteklih nekoliko godina izlagao je na više od 20 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Slovenija, Belgija, Kanada, Austrija, US, Italija, Grčka, BiH, Crna Gora, Švedska, Poljska).

Važan link: http://www.predragterzic.com/cv.html
<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..