Festival Sola je internacionalni festival solo koreografija, performansa i fotografije. Moderne scenske forme, kao što je savremeni solo ples, ili forme koje dolaze iz moderne vizuelne umetnosti, kao što su performans i fotografija, jesu najprisutnije na svetskoj umetničkoj sceni te je ovakav jedan festival našu zemlju i naš grad postavio u istu ravan sa dešavanjima u svetu. Festival će se održati u ponedeljak, 29. maja sa početkom u 19.00 časova u velikoj sali SKC.

Festival Sola 2023.

Gostovanje umetnika iz Makedonije
PETO GODIŠNJE DOBA
„Pettoto godišno vreme“
Tekst: Sašo Dimoski
Režija: Vasil Zafirčev
Igra: Olga Pango
Scenografija, video dizajn, ilustracije i reklamni materijal: Filip Кorunovski
Кostimografija: Rade Vasilev
Audio-dizajn i muzika: Saško Кostov
Autor fotografija: Emil Petrov
Pozorište JH-Ginot-Veles

Reč je o adaptaciji romana „Peto godišnje doba“ u plesnu predstavu koja govori o 73-godišnjoj balerini  smeštenoj u domu za stare koja se, iako boluje od Alchajmerove bolesti, grčevito bori da prizove i oživi najznačajnije trenutke, događaje i zgode iz svog života kako bi dostigla večnost scenskog trenutka koji će praktično značiti njenu fizičku smrt. Sašo Dimoski je za roman „Peto godišnje doba“ dobitnik makedonske književne nagrade „Racinovo priznanje“ 2016. godine.

HOOLIGAN’S DIARY / „Dnevnikot na huliganot“
Glumac, reditelj i scenografija: Vasil Zafirčev
Tekst: Sašo Dimoski
Muzika: Edin Кaramazov
Кostimografija: Rade Vasilev
Trajanje: 30 min.

„Dnevnik huligana“ je adaptacija za  Buto performans, specifičnu japansku tehniku koja objedinjuje pozorište, slikarstvo, poeziju, ples. Priča kojom se glumac bavi je tema demistifikacije ljubavi, tj. potreba čoveka da poseduje ljubav umesto da je neguje i razvija u svojoj slobodnoj formi.



<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..