Povodom šezdesetogodišnjice Evropa Nostre, pokretanja pilot-projekta Haba evropskog nasleđa i sastanka Saveta Evrope Nostra u Beogradu, Evropa Nostra Srbija želi da vas pozove na Beogradski forum za kulturno nasleđe (Belgrade Heritage Forum) koji će se održati u Beogradu u petak, 19. maja 2023. godine u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1 sa početkom u 9:00 časova (program na srpskom i engleskom je u prilogu). U svetlu činjenice da se svake godine bira sedam najugroženijih kulturnih spomenika u Evropi koje finansira Evropska investiciona banka, Evropa Nostra i Evropa Nostra Srbija pozivaju na zajedničko delovanje i mobilizaciju svih aktera u civilnom, privatnom i javnom sektoru kako bi naše raskošno kulturno nasleđe obogatilo našu svakodnevicu i zajedničku budućnost.

Ostaci prošlosti, naše kulturno nasleđe, pokretno i nepokretno – danas zauzimaju važno mesto, ali je ujedno čvrsto povezano i sa našom budućnošću. Kulturno nasleđe je jedan od činilaca koje u najvećoj mogućoj meri može da kreira osećaj pripadnosti i da bude moćna poluga identiteta.

Godišnji sastanak Evrope Nostre u Beogradu za nas je posebno značajan, jer predstavlja još jednu priliku da podsetimo da je i Srbija deo najveće evropske mreže organizacija civilnog društva sa bogatim iskustvom u očuvanju evropske kulturne baštine.

Posebno ističemo da će se u saradnji sa Evropa Nostrom i uz podršku Delegacije EU u Srbiji, veče pred početak našeg Foruma, 18. maja u 20:30 časova u Kolarčevoj zadužbini održati koncert Evropskog orkestra mladih koji će biti posvećen mladima u Srbiji i poruci solidarnosti nakon nedavnih tragičnih događaja u školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu.

Nakon dugogodišnjeg delovanja u Srbiji, na prostoru bivše Jugoslavije i Zapadnog Balkana, i kao deo porodice evropskog nasleđa Evropa Nostra, došli smo do zaključka da brojni izazovi i pitanja sa kojima se suočavamo, posebno u oblasti ugroženog nasleđa, treba da se rešavaju multisektorskim, održivim i holističkim pristupom. U Srbiji, posebno u Beogradu i drugim gradovima, svedoci smo investicione ofanzive koja ne uvažava principe urbanog i ruralnog razvoja koje promovišu FARO konvencija, inicijativa Novi evropski Bauhaus, kao i Deklaracija iz Davosa iz 2018. godine koju je podržalo i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Problema je mnogo, a važan deo rešenja leži u stvaranju agore, mesta za debatu, učešće, inkluziju i demokratski dijalog svih aktera iz javnog, privatnog i civilnog sektora koji utiču na očuvanje našeg nasleđa. Potrebno nam je mesto gde možemo da razmenimo važna saznanja, utičemo na stvaranje svesti o značaju kulturnog nasleđa kao suštinskog dela kulturnih i razvojnih politika. U fragmentiranom političkom okruženju, na organizacijama kao što je Evropa Nostra koja imaju dugu istoriju i kredibilitet u svom delovanju jeste upravo da obezbede mesto susreta za sve zainteresovane građane, organizacije i institucije. Pozivamo vas da nam se priključite.

Debata je podeljena u tri važne sesije uz učešće uvaženih imena iz Evrope Nostre iz cele Evrope, do aktivista koji svojim primerom pokazuju dobre prakse u očuvanju kulturnog nasleđa. Forum će otvoriti Irina Subotić, predsednica Evropa Nostra Srbija, predstavnici Delegacije EU u Srbiji, i ambasadori EU zemalja u Srbiji, zatim Tobijas Flesenkemper (Tobias Flessenkemper), šef misije Saveta Evrope u Beogradu, Herman Parcinger (Hermann Parzinger) izvršni predsednik Evropa Nostre, Snežana Kvadvlih-Mihailović (Sneška Quaedvlieg-Mihailović), generalna sekretarka Evropa Nostre,
dok se očekuje i potvrda prisustva Ministarstva kulture i Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.

PREISPITIVANJE - Sesija je usmerena ka kritičkom sagledavanju vrednosti nasleđa. Potrebno je ići dalje od shvatanja nasleđa kao krhkih tragova prošlosti koji se moraju preneti budućim generacijama u što boljem očuvanom obliku. Panelisti će pokušati da odgovore na pitanja da li je nasleđe nešto više od suštinske komponente naših višestrukih identiteta, našeg osećaja mesta i osećaja pripadnosti i više od izraza lokalne, regionalne, nacionalne i/ili evropske posebnosti? Da li je ono više od obrazovnog, društvenog i ekonomskog resursa? Da li ćemo bolje upravljati njime ako preispitamo njegovu ulogu, ako ponovo zamislimo vezu između kulturnog nasleđa, ciljeva održivog razvoja i klimatskih akcija i ako ga tretiramo kao zajedničko dobro?

ODBIJANJE - Sesija će nastojati da odgovori na najveće pretnje i izazove sa kojima se danas suočava kulturno nasleđe. Predstavićemo nekoliko slučajeva ugroženog nasleđa u Jugoistočnoj Evropi. Razgovaraćemo o tome da li je potrebno da pravimo kompromise između različitih vrednosti, kako da smanjimo neravnotežu između želja i mogućnosti ili kako da obezbedimo najbolju moguću utakmicu između očekivanih ciljeva i ishoda.

PONOVNO KORIŠĆENJE - Ova sesija će nas odvesti na putovanje kroz nagrađivane primere najboljih praksi regeneracija nasleđa. Koje su njihove zajedničke karakteristike? Da li su individualni angažman i duh zajednice podjednako važni u ovim procesima? Kako su one povezane sa razvojem adekvatnih evropskih politika od značaja za nasleđe?

Radni jezik konferencije je engleski!

O Evropa Nostri:

Evropa Nostra je osnovana 29. novembra 1963. godine u Parizu. Skoro 60 godina slavimo i  čuvamo kulturno nasleđe. U preko 40 zemalja, Evropa Nostra je prepoznata kao najveća i najreprezentativnija mreža za kulturno nasleđe u Evropi. U svojim aktivnostima održavamo bliske odnose sa Evropskom unijom, Savetom Evrope, Uneskom i drugim međunarodnim telima.

Naša misija je da damo glas rastućem građanskom pokretu koji je posvećen očuvanju kulturnog i prirodnog nasleđa širom Evrope i da argumente o značaju nasleđa za razvoj društva prenesemo kreatorima politike na svim nivoima upravljanja. Evropa Nostra promoviše najbolje prakse u oblasti nasleđa širom Evrope, Evropska nagrada za kulturno nasleđe / Nagrada Evropa Nostre i predvodi kampanju za spas najugroženije evropske baštine svojim programom „7 Najugroženijih“ na kojoj se, između ostalih, nalaze Beogradska tvrđava – Kalemegdan, Manastir Dečani i od ove godine Bistričke vodenice iz Petrovca na Mlavi.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..