Gradska opština Savski venac i Кuća kralja Petra Prvog organizuju izložbu Jelene Borovčanin pod nazivom ENERGIJA. Izloža će se održati od 07. do 22.  aprila 2023. godine u Кući kralja Petra, Vase Pelagića 40. Otvorenost načina izražavanja, kao i simbioza linija, boja i staklenih fragmenata - iznedrili su postavku slika "Energija",  beogradske umetnice Jelene Borovčanin. Izložbu čini ciklus radova nastalih u poslednjih pet godina, koji je samo segment umetničine dugogodišnje likovne igre proučavanja materijala jake energije - stakla.

Implementirajući delove prefinjene amorfne materije - kamenčića a katkad i novčića, u netipične akrilne kompozicije, Jelena stvara svet samorodne likovnosti. Takav način nastanka radova je vrlo kompleksan, jer su kompozicije u intenzivnom i promišljenom dijalogu boja i oblika (oplemenjene svetlucanjem)  ... a baziraju se na preciznom crtežu.

Predstavljene slike su svojevrsna interaktivna energetska polja kroz koja pratimo njen stvaralački put, od prvih dela nastalih pod uticajem Klimta i secesije, preko intimnih priča o nezavisnosti i ljubavi, do komunikacijskih i globalnih tema.

U nekoliko radova nastalih u toku protekle godine sagledavamo snažne individue - žensku figuru, pticu, krilatog lava i mitskog konja...  okupane zlatnom svetlošću ili akcentovanim detaljima. Osim različite tematike, ova dela se razlikuju od prethodnih ciklusa i po teksturi, odn. načinu izvođenja,  jer su stvorena kombinacijom stakla, gradivne mase i zlatnih listića.

Snagom izraza izdvaja se slika - istoimena sa nazivom ove izložbe, na kojoj je predstavljena  ženska figura sa (utkanim u tkivo) - drvetom, kao simbolom života i Zemljinom kuglom u abdomenu - kao znamenjem jedinstva.

Pomenula bih i neizostavnog  krilatog lava, simbola evanđeliste Marka i Mletačke republike, koji je dominantan u prostoru.

Kroz neke od naziva slika iz prethodnih ciklusa, saznajemo više i o odabranim trenucima iz svakodnevnih iskustava i emocija ove umetnice, koji su zapravo susreti duša. To su slike "Strast" i "Ljubav" koje nisu samo puko predstavljanje persona i njihovih relacija, no nose i jake simboličke poruke dualnosti.

Osobenost izložbe su i dve Zemljine kugle - simboli univerzalnog u koje je Jelena inkorporirala i otisak šake, kao obeležje sopstvenosti.

Poseban segment ove postavke čini prikaz Belog Anđela, simbola svekolikog mira i 40 unikatnih oslikanih staklenih jaja.

Izložbom "Energija" sintetizovana su dosadašnja instinktivna istraživanja Jelene Borovčanin na polju slikarstva. Njeno višemedijsko izražavanje transponovano je u silovitu energiju i govori nam o potrebi za slobodom, o snazi slikarstva koja crpi energiju iz životnog. Iskrenost, promišljanje, energičnost i lepota stvaranja - izviru iz svakog dela ove umetnice.

U Beogradu, marta 2023.
Maja Živanović, likovni kritičar

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..