Izložba slika - radova porodica nestalih i poginulih lica u ratovima devedesetih održaće se u Кući kralja Petra Prvog, od 28. marta do 04. aprila 2023. godine. Oslikani radovi su rezultat projekta „Podrška porodicama nestalih - memorijalizacija“ koji je realizovan u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, MКCК. Izložba „Slike sećanja“ se realizuje uz finansijsku podršku udruženja Građanske inicijative kroz projekat „Tragovima sećanja“ i u saradnji sa Gradskom opštinom Savski venac, Dečijim kulturnim centrom „Majdan“ i Кućom kralja Petra Prvog. Program ,,Slike sećanja” čini izložba oslikanih radova članova 16 porodica nestalih/poginulih, koji su oblika sata i simbolizuju teško breme čekanja, ali svojom sadržajnošću i lepotom ilustruju i vrednosti vezane za ljudsko dostojanstvo, identitet, sećanje i pomirenje.

Projekat je usmeren ka očuvanju, prezentovanju i promociji identiteta stradalnog naroda kroz stvaralaštvo kao bitnog segmenta za korisničku populaciju, ka popularizaciji osetljivih tema o nestalim licima i srpskim žrtvama ratova devedesetih kako bi se aktualizovale u javnosti, ka podizanju svesti javnosti i jačanju tolerancije kada je reč o problemima i preprekama sa kojima se korisnička populacija suočava.

Program svojim sadržajima teži da istina i pravda o žrtvama srpskog naroda u ratovima devedesetih bude obelodanjena kako bi se uspostavila povoljnija klima u široj društvenoj zajednici što bi omogućilo porodicama žrtava da lakše ostvaruju osnovna ljudska prava, da se ekshumiraju sve grobnice nastale uzrokom rata, da se pronađu i identifikuju nestala lica, da se utiče na ubrzanje procesa nestalih lica, čime se i sprovodi misija Udruženja porodica „Suza“.

Osnovni cilj programa je aktualizovanje tema vezanih za problematiku rešavanja pitanja nestalih lica i žrtava srpskog naroda nastradalih u ratovima devedesetih, utvrđivanje što potpunije evidencije žrtava, uticaj na relevantne institucije da se rasvetle sudbine nestalih, zastupanje interesa porodica radi ostvarenja njihovih prava, negovanje kulture sećanja.

Izložba slika je svojevrstan vid memorijalizacije proistekle iz aktivnosti kroz kreativan rad i likovno izražavanje i to od postupnog kreiranja i izgradnju likovnih rešenja-skica, do realizacije slika-objekata kao izraz lepih sećanja na drage članove porodica koji su nestali/poginuli. Slike/objekti, simboličnog izgleda sata imaju psihološku komponentu povezivanja sa nestalom osobom, oslobađanja korisnika od unutrašnjih tenzija zaglavljenih i zaleđenih u trenutku gubitka dragih osoba kojima na ovakav način prestaje tretman NN lica i vraća im se identitet, imaju notu psihološke podrške sa memorijalizacijom u vidu slike sećanja na nestale kao krajnjim produktom.

Problemi koji se rešavaju ovim projektom:

Potreba za podrškom namenjenom porodicama nestalih, prepoznata je nakon individualnih razgovora i na osnovu izveštaja koji je donesen na osnovu istraživanja iz 2018. godine sa porodicama u fokus grupama. Članovi porodica nestalih i dalje žive u stanju prolongirane neizvesnosti i mnogi od njih su mišljenja i osećanja da je njihova patnja i dalje neprepoznata. Iscrpljujuću patnju i emocionalni teret, porodice nestalih dostojanstveno i tiho podnose skoro tri decenije.

Posmatrajući iz perspektive porodica, Udruženje Suza je prepoznalo potrebu za novim i svežim pristupom problemu nestalih/poginulih kao i žrtvama rata putem podrške kroz izložbe slika sećanja  koja bi se praktikovala kao doprinos nezaboravu na stradale i negovanju kulture sećanja.

Cilj projekta:

• Uticaj na relevantne institucije da se rasvetle sudbine nestalih;

• Zastupanje interesa porodica radi ostvarenja njihovih prava;

• Negovanje kulture sećanja i podržavanje inicijativa za njen razvoj;

• Aktuelizacija ponovnim postavljanjem na dnevni red i pred javnost teme o nestalim/poginulim licima o stradanju pripadnika srpskog naroda na području današnje Republike Hrvatske za vreme ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka sa ciljem buđenja svesti šire društvene zajednice;

• Unapređivanje umrežavanja i saradnja sa relevantnim organizacijama i institucijama;

• Memorijalizacija;

• Doprinos jačanju pozitivnih mehanizama sagledavanja problema i sposobnosti da se živi sa neizvesnosti;

• Dostojanstveno odavanje počasti žrtvama rata;

• Članovi porodica nestalih su akteri čitavog procesa programa, te činjenica da nešto učine za svoje najmilije i doprinose procesu, daje blagotvorne i oslobađajuće efekte za porodicu;

• Pružanje adekvatnih informacija o samom procesu identifikacije i Zakonu o nestalima;

• Кreiranje  i osnaživanje mreže podrške preko porodice i pružaoca drugih usluga;

Кorisnici projekta: Članovi porodica nestalih opredeljeni da direktno učestvuju u projektnim aktivnostima memorijalizacije.

Ciljne grupe projekta čine: Preživele žrtve rata i članovi porodica stradalih iz srpske zajednice sa teritorije današnje Republike Hrvatske, Vladine institucije, Muzeji i institucije kulture u Republici Srbiji, Naučno – istraživačke ustanove i naučna zajednica, Nevladine institucije i civilni sektor, šira domaća i međunarodna javnost.


<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..