Izložba slika „Horizonti“umetnice Marije Šavije biće otvorena u sredu, 25. januara  sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija, Bulevar Vudroa Vilsona 12. Posetioci izložbe imaće priliku da vide umetničke radove beogradske umetnice Marije Šavije nastale u poslednjih godinu dana. Apstraktni, blago asocijativni motivi njenih radova, nežnog i toplog kolorita, predstavljaju svedočanstvo umetničke slobode i samog bića. Izložene slike slave autonomiju slikarskog postupka, stečenu tokom 20. veka, dok istovremeno komuniciraju sa posmatračem na emocionalnoj, duhovnoj dužini.

Aleksandra Kučeković u radovima Marije Šavije uočava nasleđe Rotkovog pristupa: „Horizontalna linija u vertikalnom univerzumu je harmonija, ali i ograničenje između suprotnosti toplo/hladno, uzbuđeno/mirno, daleko/blisko, odsutno/prisutno - čije je mirenje moguće jedino afekcijom, “uosećavanjem”. Marija Šavija otvoreno, bez skrivanja i odmaka uvodi posmatrača u ovaj proces koji je za nju permanentan, fluidan i koji stalno nagoveštava nove rezultate.“ Međutim, u tom procesu nema definitivnih i konačnih odgovora, pa se posmatrač može naći i uživati u čarima skrivenog, katkad mističnog. „Naziv serije Horizonti otvara niz asocijativnih potencijala i pitanja kakvu zagonetku kriju horizonti umetničkog duha, šta se iza njih može otkriti ako se ikada dospe u tačku gde oni nisu u stalnom uzmicanju i nedogledu“, zaključuje Aleksandra Kučeković.

Marija Šavija rođena je 1975. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na slikarskom odseku 2003, i magistritrala na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu 2006. godine. Član je Umetničkog saveta ULUS-a. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu savremene umetnosti u Beogradu. Pored umetničkog staža ima i dvadeset godina iskustva u pedagoškom radu, a takođe je imala različite angažmane kao scenograf na filmu i pozorištu.

Izložbu „Horizonti“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 05. februara 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.



<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..