Izložba nagrađenih radova na međunarodnom konkursu za urbanističko rešenje arheološkog lokaliteta Belo Brdo u Vinči biće dostupna javnosti od srede, 16. novembra 2022. godine, na Trgu republike, ispred Narodnog muzeja. Ova izložba predstaviće radove nagrađene na međunarodnom konkursu za urbanističko rešenje arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči, koji realizuje Vlada Republike Srbije pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a sve u sklopu trogodišnjeg kapitalnog projekta “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija”, čiji je nosilac investicionih prava Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd.

Na međunarodni konkurs za urbanističko rešenje Arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, pristiglo je 12 radova iz cele Evrope.

Stručni žiri dodelio je prvu nagradu rešenju “Memorija tla”, studija “AKVS arhitektura” iz Beograda, autora Anđele Karabašević Sudžum, Vladislava Sudžuma i projektanata Marije Matijević, Dunje Dedić, Nenada Pavlovića i Vuka Zlatkovića.

Na konferenciji za medije povodom objave nagrađenih rešenja premijerka Vlade Srbije, Ana Brnabić izjavila je:

„Projekat “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija Arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči” pokazuje naš promenjen odnos prema kulturi, istorijskom nasleđu i onome što imamo kao potencijale, a ranije ih nismo prepoznavali. Tokom protekle dve decenije dozvoljeno je da se 7.500 godina staro nasleđe svake godine obrušava u Dunav i da polako gubimo deo arheološkog nasleđa od neprocenjive vrednosti, a tek je pre nekoliko godina počelo da se razmišlja o neohodnoj sanaciji klizišta i čišćenju prostora od nelegalne gradnje. Uspostavili smo dobru komunikaciju sa UNESKO - m i radimo sve da Arheološki lokalitete Belo brdo u Vinči bude na UNESKO - voj listi svetske kulturne baštine. Ovaj projekat ima i veliko simboličko značenje.”

“Lokalitet Vinča Belo Brdo je ovim konkursom dobio sjajno rešenje koje istovremeno prati moderne međunarodne trendove, a podržava prezentaciju svih elemenata prezentacije neolitske Vinčanske kulture. Samim tim, Vinču Belo Brdo će svrstati u red najatraktivnije predstavljenih svetskih arheoloških lokaliteta, što je nešto što smo dugo dugovali našem nasleđu i što, najzad, poštujemo, jer će Vinča Belo Brdo postati na Dunavu ono što je Karnak na Nilu.” – objasnio je dr Miroslav Kočić, izvršni menadžer projekta “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija Arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči”.

Dodeljene su i dve druge jednakovredne umanjene nagrade i to autoru projekta Milošu Paunoviću,iz Melburna, Australija i autorima Jeleni Miletić i Dejanu Miletiću iz Beograda.

Organizator ove izložbe koja će trajati do 10. decembra 2022. godine je Nacionalna platforma Srbija stvara.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..