Prezentacija inkluzivnog umetničkog projekta ŠOSO „Milan Petrović” i Milice Dukić „Tekstilne (taktilne) novine”, do sada se odvijala u više ogranaka Gradske biblioteke u Novom Sadu i u Savezu slepih Vojvodine. Završnu prezentaciju izložbe moći ćete da pogledate u ogranku biblioteke „Žarko Zrenjanin”, ulica Dušana Danilovića 12 na Novom naselju, u periodu od 10. – 14 oktobra, u nedelji kada ogranak obeležava 50 godina od osnivanja. Sam čin svečanog zatvaranja izložbe i projekta održaćemo 11. oktobra u 12 sati na istom mestu.

Jedine inkluzivne novine

Projekat „Tekstilne novine” nastavak je saradnje vizuelne umetnice Milice Dukić sa nastavnicima i korisnicima škole „Dr Milan Petrović“ u Novom Sadu, škole čija je misija obrazovanje i vaspitavanje dece i odraslih sa svim vrstama smetnji u razvoju, tokom čitavog njihovog života. Projekat podrazumeva realizaciju tekstilnih objekata po uzoru na dnevne novine iz Srbije (Kurir, Večernje novosti, Danas), Mađarske (Blikk) i Poljske (Super express), čime se problematizuje količina i kvalitet (vizuelnih) informacija koje dobijamo listanjem/čitanjem dnevne štampe. On takođe ukazuje na šire društvene teme, kao što su neinkluzivnost dnevnih novina i masovne kulture uopšte, inkluzivnost savremene umetnosti, kreativni doprinos kroz participativne projekte, blagodeti + saradnje obrazovnih i kulturnih institucija sa umetnicima i nezavisnom scenom. Tekstilne novine to postižu tako što su inkluzivne na nekoliko nivoa: kroz proces stvaranja tekstilnih objekata (korisnici škole direktno učestvuju u kreiranju savremenog umetničog dela kroz odabir tehnike veza, boje konaca, stilizaciju vizuelnih materijala, izradu veza), time što vezene „stranice“ mogu da iskuse i slepi i slabovidi, kao i izlaganjem i prezentacijom u nekoliko ogranaka Gradske biblioteke u Novom Sadu, čime se savremena umetnost direktno donosi i njihovim korisnicima.

Sonja Jankov

Projekat realizuje Udruženje građana ,,Reaktor” uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Osobe koje su doprinele kreiranju dela: Vesna Višekruna i Milica Brkić (nastavnice), Ankica Moravek, Jelena Stefanovska, Emili Tomaš, Maja Kerkez, Natalija Vladisavljević, Miljana Šelver, Majda Kerešević, Snežana Bulatović, Ivana Batori, Valentina Petrušić, Rajna Janković, Danijela Klobučar, Kali

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..