Izložba jedinstvenih predmeta od stakla, farmaceutskog kulturnog nasleđa, "Pod staklenim zvonom", u saradnji Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske u Beogradu - Collegium Hungaricum i Muzeja za istoriju farmacije u sastavu Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, će biti otvorena u ponedeljak, 10. oktobra 2022. godine, u 19 časova. Izložbu će otvoriti Zoran Lević, viši kustos - konzervator, v. d. direktora Muzeja nauke i tehnike. Autor izložbe: Jelena Manojlović, kustos Muzeja za istoriju farmacije.

Ujedinjene Nacije posebnom rezolucijom Generalne skupštine, 2022. godinu prograsile su godinom stakla - UN International Year of Glass, a izložba "Pod staklenim zvonom" će predstaviti deo suštinske uloge stakla u društvu.

Fascinantni materijal koji nas vekovima zadivljuje, u centru pažnje je cele godine.

Namera organizatora je da izložbom afirmiše kulturno nasleđe, uz izlaganje predmeta koji su retko prisutni u javnosti zbog svoje vrednosti, malobrojnosti i osetljivosti.

Prezentacijom jedinstvenih predmeta od stakla farmaceutskog kulturnog nasleđa, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu nastoji da sačuva nasleđe stakla, ali i da širi svest o njegovom društvenom značaju, očuvanjem, zaštitom i interpretacijom u različitim kontekstima.

Predmeti od stakla čuvaju se u zbirkama Apotekarske stojnice i Apotekarski pribor i posuđe. Izuzetno su značajni za proučavanje razvoja apotekarstva u Srbiji i regionu i zanimljivi zbog načina izrade, dizajna, kao i sastava materijala od kojih su izrađeni.

U zbirci Apotekarske stojnice zastupljeni su predmeti od stakla kao neizostavni deo apotekarske opreme. Pojedine farmaceutske sirovine mogu se čuvati samo u toj vrsti materijala. Najčešće su sa uskim grlom i šlifovanim zatvaračem i podsećaju na boce. Najstarije potiču iz Petrovaradina i Pančeva (kasni 18. i rani 19. vek).

U zbirci Apotekarski pribor i posuđe najviše su zastupljeni predmeti od stakla koji su različitih oblika i veličina. Koristili su se u procesu magistralne izrade lekova. Najstariji predmeti potiču iz apoteke Treščik iz Zemuna, iz 1810. godine.

Prateći istorijske prilike na teritoriji današnje Srbije, predmeti upućuju na saradnju u širem smislu, sa državama u okruženju, te je na izložbi moguće pratiti veze Srbije i Mađarske u proizvodnji i primeni farmaceutskih predmeta od stakla. Ova viševekovna saradnja Rezultat ove viševekovne saradnje je i međunarodni projekat čiji je deo izložba "Pod staklenim zvonom".

Dobro došli u Godinu stakla!

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..