Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u četvrtak, 29. septembra u 12 časova, održaće se promocija istraživanja IDENTITETI ŽENE U SAVREMENOM VIZUELNOM STVARALAŠTVU - U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka sprovedeno je istraživanje u okviru dvogodišnjeg regionalnog i međunarodnog umetničkog projekta ''Uspon žene u kulturi na Zapadnom Balkanu''. Ovaj projekat, čija je inicijatorka Biljana Jotić, istoričarka umetnosti, nezavisna kustoskinja i aktivna preduzetnica u kulturi, posvećen je ulozi i značaju žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti.

Autorski koncept formiran je na okupljanju savremenih umetnica, kustoskinja, aktivnih preduzetnica u regionu Balkana, sa ciljem širenja saradnje i razmene znanja različitih predstavnica kulturnog sektora.

Jedan od segmenata ovog projekta je istraživanje koje je sprovedeno u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. U ovom kreativnom procesu, tražili smo odgovore na nekoliko važnih pitanja o  institucionalnim i  vaninstitucionalnim kustoskim praksama, stepenu povezivanja i razmene kustosa/kinja i umetnica/ka, solidarnosti, raznovrsnosti, u ime stvaranja novih pogleda i prostora za novim sadržajima u oblasti vizuelnog stvaralaštva. Rezultate istraživanja predstavljamo javnosti u nameri da  prikažemo u kojoj meri su vizuelne umetnice zastupljene na sceni , kakav je njihov položaj, sa kojim se problemima i izazovima sreću u svom radu, koliko su vidljive,  kao i  koliko feminističke teorije inspirišu vizuelno stvaralaštvo i kustoske prakse.

Smatramo da je važno da skrenemo pažnju javnosti, društva i države na vizuelne umetnice, da ukažemo na  neophodnost istraživanja  ove teme u okviru kulturnih i rodnih politika, kao i na konkretna rešenja koja mogu da se preduzmu u okviru zakona i pozdzakonskih akata.

Nadamo se da je ovo istraživanje značajno kako za savremene vizuelne umetnice tako i za institucije i organizacije civilnog društva, te da će u svom budućem radu uzeti u obzir prezentovane rezultate i preporuke.

Učestvuju:

- Biljana Jotić, autor projekta, ma istorije umetnosti, nezavisna kustoskinja, preduzetnica u kulturi, direktorka Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu

-  Dragana Martinović, mr teorije umetnosti i medija, istraživač u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka

- Tatjana Jokanović, viša savetnica Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti

- Kustoskinje, učesnice u istraživanju (video obraćanje)

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..