Izložbu Jedan minut zauvek, umetnika Ervina Vurma otvorena je 7. aprila u Muzeju savremene umetnosti Beograd. Ovo je prva samostalna izložba istaknutog austrijskog umetnika u Srbiji i njegova prva velika izložba na Balkanu. Kustosi izložbe su Maja Kolarić i Žerom Sans. Pored opšte i stručne domaće javnosti izložbu su posetili na otvaranju i Julia Payton Jones - dugogodišnja direktorka Serpentine galerije u Londonu od 1991 - 2016., trenutno međunarodna direktorka galerije Thaddaeus Ropac, Helmut Friedel - teoretičar umetnosti, dugogodišnji direktor i kustos Lenbachhaus u Minhenu od 1990 - 2013. godine, Julia Hottner - direktorka galerije Köning , prof dr Walter Smerling - direktor Muzeja Küppershmüle za modernu umetnost u Duizburgu i Angela Stief - direktorka Albertine Modern u Beču.

Potom su 6. maja su sa umetnikom muzej i izložbu posetili i Clare Lilley - direktorka galerije Yorkshire Sculpture Park u Engleskoj, Michael Hue Williams - direktor Albion Barn galerije u Oksforširu u Engelskoj i Cherry Cheng Xiao Meng - direktorka privatnog Muzeja u Kini.

30. maja ispred Muzeja savremene umetnosti umetnik Ervin Vurm održao Javno predavanje u okviru izložbe Jedan minut zauvek. U dinamičnom i duhovitom izlaganju umetnik se osvrnuo na najznačajnije momente svoje bogate tridesetogodišnje karijere.

Tokom trajanja izložbe Univerzitet umetnosti u Beogradu dodelio je počasni doktorat austrijskom umetniku Ervinu Vurmu.

Vurm je tek deseti dobitnik te počasne akademske titule u višedecenijskoj istoriji Univerziteta umetnosti, a svečano mu je uručena 1. juna u Rektoratu umetnosti. Titula mu je dodeljena zbog izuzetne međunarodne reputacije i doprinosa likovnim umetnostima, navedeno je u saopštenju.

Pre nedelju dana u poseti Muzeju savremene umetnosti bili su dr Klaus Albreht Šreder, direktor muzeja Albertina, i Angela Štif dirktorka muzeja Albertina modern iz Beča koja sprema veliku Vurmovu izložbu za 2024. godinu.

Do sada su održana brojna vođenja za učenika škola iz cele Srbije, i brojne posete ambasodora.

Od 9. avgusta muzej će biti privremeno zatvaren za posetioce do 24. septembra zbog postavke nove izložbe.

Za to vreme možete posetiti izložbe, u Salonu MSUB "Prepreka ili prag", umetnice Sanje Latinović, a u Galeriji - legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića grupni izložbu "Stavovi i forme/ Umetnost kao forma mišljenja".
 

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..