Izložba „Klikeri" umetnika Vladana Sibinovića biće otvorena u ponedeljak, 04. jula sa početkom u 20 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija. Posetioci će imati priliku da vide slike, printove i zidnu instalaciju instpirisanu pitanjima o dosezanju sreće. „Klikeri" su četvrta po redu izložba kustoskog projekta "Perspektiva 22" koja predstavlja selekciju istoričarke umetnosti Ane Kršljanin i deo je godišnjeg izložbenog programa galerije Štab.

Umetnici koji izlažu u okviru projekta su prepoznati kao osveženje savremene likovne scene, a povezuje ih reprezentovanje kvaliteta i inovativnosti čime zaobilaze sličnost i prosečnost kako likovnim izrazom, tako i konceptom koji obrađuju. Projekat obuhvata domaće i regionalne umetnike čime se doprinosi umrežavanju, razmeni sadržaja I iskustava I otvorenosti koju pruža savremena umetničko-galerijska praksa.

„Fenomen sreće i traganje za njom kroz fizičko i duhovno putovanje, ključna je okosnica koja objedinjuje najnoviju seriju radova „Klikeri" i predstavlja logičan nastavak serije radova „Helpful Things". Svaki rad predstavlja intimnu belešku proživljenog duhovnog iskustva koje je doprinelo spiritualnom razvojuautora i oplemenilo ga iskustveno, tako da ga je prepoznao kao duhovnu vrednost i sećanje koje zahteva baštinjenje, lakim i čistim vizuelnim zapisom.Usko povezan sa fenomenom sreće prisutan je repetativni motiv igre koja je na većini radova simbolično predstavljena klikerima. Oni su simbol sreće i bezbrižnosti kakvu smo osećali u detinjstvu. Kroz igru smo učili i razvijali sopstvo. Ona je bila jedina konstanta u našoj prvoj spoznaji sveta i nas samih".kaže Ana Kršljanin, istoričarka umetnosti.

Ana K. dodaje da je - Glavna karakteristika Vladanovog vizuelnog izraza je preciznost i pročišćenost, harmonično slaganje svega nekoliko boja koje pružaju izuzetan mir i sklad kakav prija oku i uspostavlja potpunu ravnotežu kompozicije. Sama tehnika slikanja i upotreba posebnih četkica od prirodne dlake ali i pojedini motivi poput - Koi ribe, Taiyaki poslastice, posude za sake, Fudži planine... ukazuju na izuzetno bogato nasleđe japanske kulture koje autor neguje.

Vladan Sibinović je vizuelni umetnik, čiji se kreativni opus manifestuje u sferama slikarstva i fotografije. Rođen je u Beogradu gde završava master studije na Fakultetu likovnih umetnosti, kao najbolji diplomirani student za 2011. godinu.U toku studija dobija stipendiju Summer Academy Traunkirchen i priliku da sarađuje sa umetnicima kao štosu Arnulf Rainer, Eva and Adele, and Xenia Hausner. Nakon završenog fakulteta uzima udela u raznimprojektima kroz umetničke rezidencije: Glo' Art u Belgiji, International Summer Academy of Fine Arts uSalzburgu (pod mentorstvom umetnika Imran Qureshi), Chinatown Soup u Njujorku i KC Grad u Beogradu.Imao je pet samostalnih i učestvovao u velikom broju grupnih izložbi širom Evrope i Amerike. Vladan trenutno živi i radi kao nezavisni umetnik na relaciji Beograd - Njujork.

Izložbu „Klikeri" organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 16. jula 2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..