U okviru redovnog programa 5. jula 2022. sa početkom od 19 sati, u Centru za likovno obrazovanje, Šumatovačka 122 na Vračaru biće održana tribina pod nazivom „Umetničke prakse kroz individualno osnaživanje autora i demistifikaciju nametnutih autoriteta“. Ovom prilikom će Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu pokušati da kroz lično iskustvo, a u korelaciji sa publikom demistifikuje nametanje određenih autoriteta u oblasti likovne umetnosti. Ideja  predavanja jeste da se ojačaju individualni autori, kao samostalni umetnici, izloženi sudu javnosti, publike, stručne javnosti....

MARKO LAĐUŠIĆ (1967) bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom. Lađušić je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1995) na odseku za primenjeno vajarstvo. Umetnički direktor Kulturnog centra Distrikt Beograd, Art kluba Kocka, Kombank Art Hola, Međunarodne multimedijalne likovne kolonije Tršić, kao i koordinator projekta BELEF Centar Beograd, Terratorija, Black Box na MIXER festivalu u Beogradu, Open studio u Firenci, Multimedijalne izložbe Nestali u saradnji sa Međunarodnim Komitetom Crvenog Krsta. Takođe, učestvovao je na Internacionalnom simpozijumu skulpture Terra u Kikindi, Vajarskom simpozijumu Ada u Beogradu i drugim...

Skulpture i slike Marka Lađušića deo su stalne postavke u javnim prostorima, kao i umetničkim kolecijama. Muzeja Terra (Kikinda), Muzeja Macura (Novi Banovci), Hotela Meriot (Beograd), Galerije Meander (Apatin), Internacionalne multimedijalne kolonije Tršić, Centra za kulturu Vuk Karadžić (Loznica), Galerije Rifat Štetić (Brčko, BIH), Kuturnog centra Srebrenik (BIH), kao i brojnih privatnih kolecija u zemlji i inostranstvu.

Marko je redovni profesor Fakulteta Primenjenih umetnosti u Beogradu, takođe predaje na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu.

Član je ULUS-a od 1995. godine.

Tribina je otvoreng karaktera, namenjena široj javnosti, ne samo stručnoj publici.

Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka se trudi da kroz ovakve programe i susrete dodatno približi likovnu umetnosti i stvaralaštvo svojim sugrađanima.

Ulaz na tribinu je besplatan.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..