Izložba fotografija „Talasanje – opuštanje – kruženje“ umetnice Dušanke Komnenić biće otvorena u ponedeljak, 6. juna sa početkom u 20 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija. Izložbu organizuju Galerija Štab i umetnička inicijativa KvArt BW. Posetioci će imati priliku da vide fotografije i prateći video rad kroz koji umetnica spaja realno i imaginarno, objektivno i intimno. Irina Tomić fotografije Dušanke Komnenić vidi kao foto-alegorije, pri čemu naglašava da ovi radovi ne nastaju iz jednog kadra već iz više kolažiranih snimaka. Analizirajući ove radove, Tomić nas podseća na Platonove i Aristotelove stavove o umetnosti.

„Kako je Aristotel isticao da su ljudi suštinski ’mimetična’ bića, koja sadrže unutar nagona i impuls da imitiraju i osvoje stvarnost kroz umetnost, tako je i Dušanka Komnenić kroz foto-alegorije osvajala stvarnost. Ona je na čulnom nivou prezentovala vidljivi deo stvarnosti, dok je na razumskom nivou predstavila vreme u kojem živimo, gde se periodi oluja, turbulencija, smenjuju  sa mirnim vodama, koje, nažalost, kratko traju. Talasanje je tako dominantna pojava, ali ne nužno loša, što umetnica nagoveštava i kroz nazive radova u kojima se pomenuti periodi ciklično smenjuju: Sumnja, Nada, Preispitivanje, Suočavanje, Inspiracija, Nemir i Vera“ zaključuje Irina Tomić.

Dušanka Komnenić diplomirala je na odseku Primenjena grafika – fotografija na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 2001. godine, u klasi prof. Baneta Karanovića. Magistrirala je 2003. god. na Peck School of the Arts, UW-Milwaukee, SAD; doktorirala 2005. god. na istom univerzitetu. Godine 2015. odbranila je još jedan doktorski rad na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, na temu „Lepota u antiestetici“, pod mentorstvom prof. Miloša Šobajića. Član je ULUS-a od 2008. godine. Do sada je priredila 20 samostalnih i preko 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba „Talasanje – opuštanje – kruženje“ biće otvorena do 16. juna 2022. godine. Radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova, a ulaz je slobodan.
















<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..