Umetnički pregled je naš prvi časopis posvećen likovnim umetnostima. Izlazio je mesečno, sa nekoliko dvobroja, od oktobra 1937. do aprila 1941. u Beogradu, kao izdanje Muzeja kneza Pavla, danas Narodnog muzeja. Pokretač publikacije i njen glavni urednik bio je istoričar umetnosti, književnik i istoričar književnosti dr Milan Kašanin (1895-1981), prvi upravnik Muzeja kneza Pavla, od 1935. do 1944. godine. Za časopis su, pored Milana Kašanina, pisali Jovan Dučić, Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Branko Lazarević, Vladimir Vujić, Svetozar Radojčić, Pavle Vasić, Todor Manojlović, Đorđe Oraovac, Predrag Milosavljević, Milo Milunović, Branko Popović, Đorđe Mano-Zisi, Aleksandar Deroko, Miloš Đurić, Georgije Ostrogorski i drugi.

Likovni prostori časopisa Umetnički pregled je izložba koja prikazuje pedesetak tabli odabranih uvećanih stranica ovog značajnog časopisa. Sve stranice časopisa Umetnički pregled u vlasništvu Gordane i Nikole Mirkov skenirane su u Biblioteci „Milutin Bojić“ u Beogradu i dostupne su u digitalnom repozitorijumu ove institucije. Oblikovanje arhivskog materijala i realizacija izložbe „Likovni prostori časopisa Umetnički pregled“ urađeni su u produkciji Ustanove Studentski kultruni centar Novi Sad. Izložba predstavlja sastavni deo međunarodnog skupa „Likovno i književno u časopisu Umetnički pregled (1937-1941)“ Instituta za književnost i umetnost, koji je održan od 3. do 5. septembra 2020. godine u Beogradu. Domaćin izložbe i naučnog skupa u Beogradu bio je Pedagoški muzej, dok će novosadska publika postavku moći da vidi u Kulturnoj stanici Svilara. Medijski prijatelj izložbe je Radio Beograd Drugi program.

Izložba se sastoji iz dve celine, „Umetnički pregled, jedan univerzum likovnog života“, čiji je autor istoričarka umetnosti dr Zoja Bojić, i „Kritika arhitekture u stručnom časopisu Umetnički pregled“, čiji su autori istoričar umetnosti dr Ivan Marković i arhitektkinja Ana Mihailović. Za ovu izložbu, naučni skup i prateću knjigu dr Zoja Bojić je nagrađena Velikom nagradom Srbije za 2020. godinu koju dodeljuje ULUPUDS.

Izložba „Likovni prostori časopisa Umetnički pregled“ biće otvorena 5. maja 2022. godine u 18 časova, u Maloj sali Kulturne stanice Svilara, kada će biti upriličeno i predavanje o časopisu Umetnički pregled koje će održati autorke izložbe dr Zoja Bojić i dipl. inž. arh. Ana Mihailović. Postavka traje do 15. maja 2022. godine.

Istoričar umetnosti dr Zoja Bojić je naučni savetnik u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu. Autor je trinaest naučnih monografija i većeg broja drugih naučnih radova. Za monografiju Likovne tradicije evropske antike dobitnik je Majske povelje ULUPUDS-a 2019; za monografiju Antički istoriografi umetnosti i Kalistrat, O skulpturi dobitnik je nagrade „Nikola Milošević“ 2018, a za delo Plinije Stariji, O umetnosti nagradu za istoriju i teoriju umetnosti ULUPUDS-a na beogradskom Sajmu knjiga 2012. godine. Radila je kao predavač više predmeta iz oblasti istorije umetnosti na University of Delhi, New Delhi, India u periodu 1989-1993, The University of New South Wales, Sidney, u periodu 2005-2018, i The Australian  National University, Canberra, 2009-2012. Takođe je radila kao redovni likovni kritičar za izdanja Foreign Language Publications i Sidney Bulletin u Sidneju u periodu 1994-2000, The Canberra Times u Kanberi u periodu 2000-2005, a od 2019. godine ima angažman kao likovni kritičar na Drugom programu Radio Beograda. Na istim talasima od 2021. godine uređuje i vodi emisiju „Zlatni presek“.

Ana Mihailović rođena je u Beogradu 1962. godine. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1986; postdiplomske studije istorije i teorije arhitekture završila je na AA School of Architecture u Londonu 1988. Samostalni je istraživač u oblasti teorije savremene arhitekture i umetnosti. Bavi se arhitekturom i vizuelnom umetnošću kao stvaralac. Iskustva u sopstvenom stvaralačkom radu (arhitektonsko projektovanje, slikarstvo i vizuelna interpretacija muzičkog dela) služe joj kao materijal i kao tematsko polazište u teorijskom radu. Tokom poslednje decenije je – kroz kreativno promišljanje sopstvenih likovnih video radova – započela teorijsko istraživanje zajedničkih koncepata i principa stvaralaštva u vizuelnoj i muzičkoj umetnosti. Član je ULUPUDS-a od 1992. godine (Sekcija za kritiku, istoriju i teoriju umetnosti). Dobitnik je ULUPUDS-ove nagrade za enterijer „Aleksandar Šalentić“ 2013. za projekat enterijera zgrade Jugoslovenske kinoteke, sa arhitektom Pavlom Vasevim.
 

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..