Samostalna izlozba, multimedijalni događaj GabrieleVasic: Recept za uspeh: „Kad porastem bicu teniser" - Fotografija, performans, instalacija, video streaming. Gost umetnik: Bleaks Biofor
Izlozba je otvorena do 17.10.2011.


Gabriela Vasic je vizuelna umetnica sa statusom samostalnog umetnika od 1993. god, omladinska je i kulturna radnica, u svojstvu direktora Udruzenja građana KOD (do nedavno "Smarti-e" koje deluje od 2006.), po obrazovanju je magistar slikarstva i ovo je njena 16. samostalna izlozba. Aktivno izaze u zemlji i inostranstvu od 1992. Njeni radovi se nalaze u nekoliko umetnickih kolekcija.

Gabriela Vasic osmisljava, realizuje i organizuje neformalne programe obuke za decu i omladinu u oblasti likovnih i primenjenih umetnosti, vodi i osmisljava galerijski program u okviru aktivnosti Galerije ALT u kojoj je u svojstvu kustosa i umetnickog direktora. Clan je Saveta Galerije ALT.

Gabriela Vasic je interdisciplinarna vizuelna umetnica ciji projekti su drustveno generisani i bave se razlicitim aspektima kolektiviteta. Ona se bavi drustvenim i politickim dimenzijama tranzicionog drustva, strategijama za konceptualizaciju otpora i akcijama u javnom prostoru kojima se istrazuje "mejnstrim" ideologija i odnos između kulturnog konteksta i subjektiviteta. Gabriela Vasic voli da govori o onome o cemu mnogi cute, ne bi li potstakla dijalog i isprovocirala građansku ili institucionalnu odgovornost.

Umetnica se bavila pitanjima umetnickog sistema i umetnicke produkcije, kulturim politikama, odnosima između medija i individualiteta, alternativnim ekonomskim mrezama, kolektivnim imaginarijem i stvaralastvom drugih /antiautorstvo. Njeni noviji radovi istrazuju matrice komunikacije i potkulturne prakse mladih u javnom prostoru. Njeni projekti su obelezeni aktivnim ucescem publike i relacionom estetikom. Vise o Gabrieli Vasic: http://gabrielavasic.wordpress.com/

Bleaks Biofor je> seljak, licni trener, pirat, gik, aktivista, human rights fighter, Ghandi-like tip, pirate politician from the future with hack geek hype liberal f.o.v.


Centralni deo izlozbe su fotografije iz ciklusa „Kad porastem bicu teniser".
Projekat kojim se vizuelna umetnica i umetnicka direktorka Galerije ALT po prvi put u ovom izlagackom prostoru predstavlja su deo njenog umetnickog istrazivanja "Identiteti mladih u javnom prostoru" koje je Gabriela Vasic otpocela jos 2004., a predstavljen foto serijal je nastao u periodu od 2008 -2010, godinu dana pre Novakovog osvajanja titule svetskog sampiona na Vimbldonu. Odluka da se ovakav projekat prikaze u Galeriji ALT koju vodi sama umetnica je proistekla iz cinjenice da nekoliko drzavnih galerija kojima je projekat nuđen dve god pre nego je Novakokovic postao svetski sampion je odbijen, te aktuelnost projekta dobija na znacaju u godini koju je obelezio triumjf naseg tenisera na svetskog ATP listi. Okolnost kojom je ovaj svetski uspeh sprskog tenisera obelezen je i podeljenost javnosti na "pro" i "contra" Nole na drustvenim onlajn mrezama. Time preispitivanje fame koju nosi ovakav sportski rezultat je tim pre znacajnije u uspostavljanju distanicranog, kritickog diskursa.

U foto beleskama sa ulica Beograda, na kojima nenadano nastaju fotografije iz serijala „Kad porastem bicu teniser", mladi praktikanti su snimani u toku igre na terenu, i zamoljeni su da poziraju „emitujuci" svoj buduci uspeh u ovom sportu (Kao da su „Novak", npr.). Cinjenica da su ambijenti u kojima su portretisani „igraci" neadekvatni za profesionalno bavljenje ovim sportom, u funkciji je zapitanosti posmatraca o ostvarovosti ambicija koje pokrecu ove mlade ljude. Zapravo, svojim projektom, Gabriela Vasic kriticki tumaci ovu omasovljenu pojavu u kojoj mediji masovnih komunikacija (i drzava) indukuju nacionalnu histeriju kao toboz realnu dispoziciju svakog „malog coveka" u teznji za poboljsanjem svog socijalnog i ekonomskog polozaja, zloupotrebljavajuci i uspeh lokalnih sportskih „super heroja" kako bi formirali novi nacionalni brend. Autorka se pita: „Sta su sve mnogi mladi ljudi spremni da ucine po cenu slave i uspeha, ne bi li promenili svoj socijalni status? Pitanje je, koliko su ovakvi stereotipi u funkciji zdravog razvoja pojedinca, a koliko su zapravo ovako konstruisani kulturni klisei opasni za mlade, ako se slepo primenjuju, kao „recept za uspeh".

Na izlozbi ce osim Gabriele Vasic ucestvovati i umetnik-pirat Bleaks Biofor koji ce sa publikom odrzati provokativan "turbo" fitness trening u formi interaktivnog performansa. Ceo događaj ce se strimovati preko onlajn video kanala Galerije ALT: http://www.ustream.tv/user/galleryalt


Samostalnu izlozbu Gabriele Vasic pod nazivom Recept za uspeh: „Kad porastem bicu teniser" cine:

1. situacionisticki foto projekat "Kad porastem bicu teniser" koji se bavi medijski konstruisanim kulturnim kliseima kod mladih vidljivim u javnom prostoru, a koji su proistekli kao odraz uspeha srpskih tenisera na svetskoj teniskoj sceni, (15 digitalnih printeva fotografija 50 x 70 cm +1);
2. instalacija na podu galerije u formi improvizovanog crteza teniskog terena (koja imitira improvizovane terene na ulicama na kojima deca i mladi praktikuju tenis)
3. interaktivni performans za publiku „Od lopate ribu pravim" sa gostom – umetnikom, piratom Bleaks Bioforom sa Internet video streamingom na kanalu Galerije ALT.
4. Instalacija: "Deca na lopticama fasizma", Bleaks Biofor.


Razlicite modele identifikacije i ponasanje mladih u javnom prostoru Gabriela Vasic prati od 2004. god., dok sve fotografije u ovom projektu su nastale u period od 2008 -2010, osim jedne koja je napravljena nedavno mobilnim telefonom i manjeg je formata.

Galerija ALT promovise savremenu umetnost, modu i dizajan kroz platforme za podrsku mladim umetnicima – "Nove Alternative", godisnji izlagacki program, program kulturne decentralizacije, i projekte drustvene inkluzije marginalizovanim i drugim osetljivim grupama.


Galerija ALT
Vlajkoviceva 30, Beograd, 011.3239.557, 060.0227.180
radno vreme galerije je od 16 do 20 h

http://galleryalt.wordpress.com/
<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..